Podcast van de week: Trailblazers van Dell

Marvin Jacobs van Audio agency Airborne kiest de podcast van de week: Onderscheidende audioproducties van merken waar mensen naar luisteren.

Podcast van de week: Trailblazers van Dell
Dell

Het starten van een podcast is niet moeilijk. En ook het maken van een podcast valt best mee - althans, wanneer je net als ongeveer 80 procent van de podcastmakers kiest voor een conversational format, oftewel: het opnemen van een gesprek. Jaar na jaar op een constant hoog niveau een storytelling podcastserie in de lucht houden, ja, dat vergt iets meer dan wat vrolijk enthousiasme. 

Langetermijnaanpak

Trailblazers van Dell is een ijzersterk voorbeeld van een podcast met een goed format, een hoogwaardig productieniveau én een langetermijnaanpak. Het eerste seizoen verscheen bijna 5 jaar geleden, begin 2017. Inmiddels zijn er 91 (!) afleveringen gemaakt, verspreid over 5 seizoenen. In elke aflevering van Trailblazers wordt een bepaalde bedrijfstak onder de loep genomen en in historische context geplaatst, om vervolgens te laten zien welke innovaties er hebben plaatsgevonden. 

All-you-can-watch

In één van de laatste afleveringen gaat het bijvoorbeeld over de ‘subscription economy’. Voorheen hadden we hooguit een abonnement op de krant, maar tegenwoordig is ongeveer elk denkbaar product of dienst in abonnementsvorm verkrijgbaar. Het verhaal begint in de 19e eeuw, over hoe het krantenabonnement werd uitgevonden. Met zevenmijlslaarzen komen we terecht in de moderne tijd, bij Netflix. Mede-oprichter van Netflix vertelt hoe hij eind jaren ‘90 door een loods gevuld met dvd’s loopt en zich afvraagt of dat niet slimmer kan. En zo wordt het ‘all-you-can-watch’ abonnement geboren: tegen een vast bedrag kijken wat je wil. 

De aflevering eindigt met de vraag of het abonnementsmodel niet ten onder gaat aan zijn eigen succes, want steeds meer consumenten worden knettergek van abonnementen waar ze niet meer vanaf komen of waarvan ze überhaupt vergeten zijn dat ze het hebben afgesloten. 

Perfecte host

De kracht van de podcast zit ‘m in de hoge kwaliteit van de geïnterviewden en in host Walter Isaacson. Hij is voormalig CEO van CNN en schreef als bestsellerauteur boeken over onder meer Steve Jobs, Michelangelo en innovaties; bijna de perfect host voor deze podcast, zou je kunnen zeggen. 

Dell is als afzender in de podcast nauwelijks aanwezig, maar door verhalen over innovatie binnen allerlei specifieke branches te vertellen claimt het bijna het thema innovatie. En ja, dat is natuurlijk de manier waarop je merkassociaties tot stand brengt én aan een succesvol merk bouwt.  

Luister Trailblazers op Spotify

Meer luisteren

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Gelijk luisteren? Dat kan met deze afspeellijst op Spotify. 

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van digital audio? Schrijf je in op de nieuwsbrief van Airborne. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie