Premium

RTL Late Night per direct gestaakt: 'Huys en RTL 4 passen niet bij elkaar'

'Dit besluit zag je aankomen.'

ANP

De dagelijkse talkshow RTL Late Night gaat van de buis. RTL maakt vanochtend bekend dat het programma niet aan de verwachtingen heeft voldaan. Sinds zes maanden was Late Night te zien, met Twan Huys als presentator. Hij verving na de zomer Humberto Tan, die van het programma werd gehaald door tegenvallende kijkcijfers. 

RTL-directeur Sven Sauvé: 'We hebben altijd aangegeven dat we het programma de tijd wilden geven om te groeien. Twan en zijn redactie hebben keihard gewerkt om het programma tot een succes te maken. Helaas moeten we concluderen dat het ondanks alle inzet niet is gelukt om de kijker aan het programma te binden.' Saucé roemt Huys' gedrevenheid, de presentator zegt zelf het stoppen te betreuren.

Vanaf morgen zijn op het tijdslot van 22.30 uur nieuwe afleveringen van 'Een Nieuw Leven In De Zon' te zien. 

Advertentie
advertisement

'Waarom per direct?'

'Dit besluit komt zag je aankomen', zegt Evert Bronkhorst, strategy director van Vizeum. 'Ik vond het al verrassend dat men in januari nog wel doorging. De kijkcijfers waren gewoon niet goed, inhoudelijk schuurde het programma aan alle kanten. Het paste inhoudelijk niet bij Twan Huys en Twan Huys past niet bij RTL4.

'Nog verbazingwekkender vind ik het besluit om het vandaag bekend te maken en gelijk per direct van de buis te halen met vanavond al laatste uitzending. Had dan nog even bijvoorbeeld deze week afgemaakt, of was doorgegaan tot de verkiezingen van 20 maart, dan had je Twan Huys de kans gegeven om zich op zijn eigen terrein nog even iets meer te profileren.'

Niels Bruinsma, strategisch directeur Abovo Media, zegt dat de naam RTL Late Night 'te negatief geladen is om nog een kans te maken'. 'Ook kon het programma niet op tegen de scherpte en diepgang die Pauw en Jinek konden brengen. Jammer voor Twan Huys dat hij net in het verkeerder programma is ingestapt. Het ligt naar mijn mening niet aan zijn kwaliteiten, maar in de illusie dat je op een commerciële familiezender inhoudelijke zwaargewichten als Jinek en Pauw kan verslaan. Volgens mij had RTL niet moeten inzetten op meer van wat er al (goed) was op dat tijdvak, maar juist een lichter alternatief moeten bieden. Door de keuze voor Twan moesten ze waarschijnlijk wel de inhoudelijke kant op, je kan je afvragen of dat de juiste keuze was als je je realiseert dat ze toen ook Van Erven Dorens en Genee in huis hadden.'

 

'Een zender als RTL4 hoort op de late avond minimaal 750.000 kijkers te trekken'

Springt Talpa in het gat?

Bruinsma ziet dat er nu in dit tijdvak plaats wordt gemaakt voor licht vermaak. Eerst ‘Een nieuw leven in de zon’ en daarna ‘De zwakste schakel’. 'Jammer dat ze niet al geanticipeerd hadden op deze onvermijdelijke stap, het lijkt dus inderdaad een vrij plotselinge beslissing. Ik denk dat er wel ruimte is voor meer lichte actualiteiten in een talkshow met af en toe wat diepgaandere onderwerpen. Voordeel is dat ze na de zomer weer met een schone lei kunnen beginnen en er geen negatieve vibe hangt, zolang ze het nieuwe programma niet RTL Late Night gaan noemen! Nadeel is dat de kans vrij groot is dat Talpa nu in het ontstane gat gaat springen.

Jasper van Doesselaar, head of AV van MAGNA zegt dat het programma inhoudelijk niet urgent genoeg was. 'Twan Huys leek dan ook gevangen te zitten in een format dat hem niet paste.'

RTL zal ongetwijfeld al druk bezig zijn met het invullen van het late night tijdslot na de zomer, denkt Van Doesselaar. 'De concurrentie rond 22.30 uur is moordend, dus RTL zal met iets moeten komen dat onderscheidend is. De kans dat RTL toch weer kiest voor een live programma waarin het ‘gesprek van de dag’ wordt besproken lijkt mij groot. Een zender als RTL4 hoort op de late avond minimaal 750.000 kijkers te trekken. Met het uitzenden van herhalingen of aangekochte programma’s gaat je dit gewoonweg niet lukken.'

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Reacties:

Jes Marti Marti
This article is very good for my website https://www.locutortv.es/index_voiceoversspanish.htm
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie