Ruim 250 nepnieuwsberichten over corona verspreid via Twitter

Ook in YouTube-video’s van Robert Jensen worden geregeld onjuiste en onbewezen uitspraken over het coronavirus gedaan, aldus het platform.

123RF

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland zijn 251 onbetrouwbare nieuwsberichten over COVID-19 via Twitter verspreid. Dat meldt het Datajournalistiek platform Pointer (KRO-NCRV) na onderzoek.

Voor het onderzoek verzamelde Pointer bijna 1,2 miljoen Nederlandstalige tweets van de afgelopen twee maanden waarin de woorden corona, coronavirus, #coronavragen, COVID of NCOV voor kwamen. De bronnen van de ruim 250 nepberichten die rondgaan zijn volgens Pointer onder meer websites als De Dagelijkse Standaard, Sceptr, Fenixx, Xander Nieuws en Amalek.

Ook in YouTube-video’s van Robert Jensen, Ongehoord Nederland en Café Weltschmerz worden geregeld onjuiste en onbewezen uitspraken over het coronavirus gedaan, aldus het platform. Volgens de onjuiste berichten liegen het RIVM, de medische wetenschap en de overheid over de ernst van het virus. Of het gaat over het niet-bewezen verband tussen 5G en COVID-19 en valse claims over geneesmiddelen.

YouTube verwijderde onlangs alle video's waarin een verband werd gelegd tussen het coronavirus en 5G. Het bedrijf neemt die stap nadat afgelopen week meerdere telefoonmasten met 5G-antennes in brand werden gestoken. Aanhangers van complottheorieën beweren dat 5G een rol speelt bij de verspreiding van het coronavirus omdat de straling het immuunsysteem zou onderdrukken. 

Begin maart deed Pointer al samen met de NOS een eerste onderzoek naar misinformatie op Twitter. Toen werd geconstateerd dat er twintig onbetrouwbare nieuwsberichten rondgaan.

(ANP/Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie