Spotify rolt podcastabonnement uit in Nederland

Podcastmakers kunnen via de Anchor Podcast Subscription nu betaalde content aanbieden.

De makers van Lekker Lullen de Podcast, Maarten van Rossem - De Podcast en Pa en de Politiek zijn de eersten die gebruik maken van de Podcast Subscription van Spotify. De dienst is vanaf vandaag beschikbaar voor alle Nederlandse podcasters en is hiermee een grote concurrent voor andere abonnementssystemen, zoals Petje.af.

In augustus is Spotify begonnen met het uitrollen van Anchor Podcast Subscriptions in de Verenigde Staten. Hiermee kregen Amerikaanse podcasters de mogelijkheid om betaalde content te bieden aan hun luisteraars op Spotify. De makers behouden de eerste twee jaar 100 procent van hun inkomsten. Na deze twee jaar rekent Spotify een fee van 5 procent over de abonnementskosten.

De tool biedt makers en luisteraars ook meer manieren om met elkaar in contact te komen. Podcasters krijgen toegang tot de contactgegevens van hun betalende abonnees om hen nog meer extraatjes aan te bieden. 

Advertentie
advertisement

De prijsstelling van de podcastmakers varieert. Lekker Lullen de Podcast biedt wekelijks één bonusaflevering aan voor €3,99 per maand. Maarten van Rossem - De Podcast publiceert extra afleveringen over specifieke gebeurtenissen in de wereldhistorie voor 0,99 euro per maand. En Frits en Auke Wester van Pa en de Politiek bieden hun luisteraars voor 0,99 euro per maand elke twee weken additionele content aan uit interviews die in de originele aflevering niet hebben gehaald. 

‘Het maken van de podcast kost veel tijd. Dat doen we graag. Om de investeringen in tijd en apparatuur een beetje terug te verdienen, is het interessant om te zien of deze samenwerking met Spotify ons daarbij kan helpen’, aldus Frits Wester.

Advertentie