Spotmarkt voor tv en online video stijgt 4 procent in eerste halfjaar

Volgens de nieuwe definitie die Screenforce sinds dit jaar hanteert komen tv- en online video samen uit op 350 miljoen euro.

123rf.com

De tv-reclamemarkt is in de eerste helft van 2018 uitgekomen op 392 miljoen euro. Dat is een stijging van 3 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gaat hierbij om spot en non-spot samen.

Dat meldt Screenforce, de marketingorganisatie van de tv-branche in het ‘TV halfjaarrapport’ dat vandaag uitkomt. Screenforce rapporteert sinds dit jaar bestedingscijfers na aftrek van bureaucommissie. Meer bestedingen gaan via online platforms en hierbij wordt geen bureaucommissie uitgekeerd. Ook het het nieuwe commerciële beleid van Ster maakt deze wijziging nodig.

Groei spotmarkt 4 procent

De spotmarkt is in de eerste helft van 2018 uitgekomen op 350 miljoen, waarbij het gaat om tv en online video samen. Het betekent een groei van 4,0 procent. De groei komt vooral van online video. Bij tv werd vooral in het eerste kwartaal goede omzet gedraaid. Het tweede kwartaal was vrij dramatisch, als we puur naar tv kijken en niet online video, zo meldde GroupM vorige maand al.

De omzet van de non-spotmarkt daalde licht naar 42 miljoen euro. Daarbij gaat het puur om tv. De non-spotinvesteringen op de online platforms stegen wel sterk, door de verdere groei via de social influencers.

Retail adverteert het meest

Net als in de afgelopen twee jaar was retail de grootste adverteerdersbranche. De bruto bestedingen op tv groeiden met 1,4 procent naar 379 miljoen euro.

Unilever was voor het grootste deel verantwoordelijk voor
de omzetgroei in de branche Voedings- en Genotmiddelen. de snelst stijgende branche. Unilever besteedde 64,8 miljoen euro in de eerste helft van 2018, een groei van 31 procent. De meest opvallende nieuwkomer in de top 25 is Blokker met een investering van 17,5 miljoen.

Het TV halfjaarrapport 2018 is beschikbaar voor download op de website van Screenforce.

Zie hier de infographic.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie