Werkcultuur NOS is uit balans, stelt onderzoekscommissie

'Sterke focus op het maakwerk, korte termijn en de vrijheid binnen de organisatie hebben een nadelig effect.'

NOS

De werkcultuur bij de NOS is uit balans, blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke bureau CuLTR Diagnose. De onderzoekers constateren dat de sterke focus op het maakwerk, de korte termijn en de vrijheid binnen de organisatie, een nadelig effect hebben op de aandacht voor de professional, het lerend vermogen, de mate van duidelijkheid en de ruimte voor een open gesprek.

Ongewenst gedrag

De meeste medewerkers geven aan zich veilig te voelen, maar er is ook sprake van ongewenst gedrag en ongewenste vormen van communicatie. In het persbericht van de NOS over het onderzoek staan geen details over de aard van ongewenst gedrag. 

Bij NOS Nieuws, NOS Sport, NOS Evenementen en de ondersteunende afdelingen zijn in totaal 243 medewerkers gesproken. Er zijn verdiepende interviews gehouden en zo'n zeshonderd medewerkers hebben een online enquête ingevuld.

CuLTR Diagnose adviseert dat er gewerkt wordt aan de bevordering van de sociale en psychologische veiligheid. 'Om de balans te herstellen beveelt CuLTR Diagnose aan om op drie niveaus aan de slag te gaan: structuur, leiderschap en werknemers.'

Grensoverschrijdend gedrag NOS Sport

De NOS gaf in mei opdracht voor het onderzoek na onthullingen over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer in de afgelopen twintig jaar bij NOS Sport. Naar aanleiding daarvan trad de hoofdredactie van NOS Sport in maart af en werd Jacqueline Smit als interim-hoofdredacteur benoemd. Per 1 september is Gert-Jaap Hoekman (NU.nl) hoofdredacteur.

NOS-directeur Gerard Timmer zegt naar aanleiding van het onderzoek dat het allereerst van belang is dat de uitkomsten intern worden besproken. 'Daarbij moet er ruimte zijn voor herkenning en erkenning. Daarna gaan we hiermee aan de slag. Ik heb er vertrouwen in dat de sterke betrokkenheid en professionaliteit die onze organisatie kenmerkt, zich zal vertalen in een forse ambitie voor verbetering. Daarin zal de directie samen met de leidinggevenden van alle afdelingen van de NOS het voortouw nemen. En we gaan er met zijn allen invulling aan geven, want een cultuur maak je samen.'

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie