Woedende reacties op 'hufterige' cartoon over Maurice de Hond, De Volkskrant door het stof

Hoofdredacteur Pieter Klok: ‘Hij had nooit gepubliceerd mogen worden.

De Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok heeft vanochtend zijn excuses aangeboden voor een cartoon waarin Maurice de Hond is afgebeeld als een duistere poppenspeler. De illustratie heeft grote overeenkomsten met de historische antisemitische poppenspeler-tekeningen die worden gebruikt om een ‘joods complot’ tot wereldoverheersing uit te beelden.

De illustratie is gemaakt bij een artikel over de podcast over de Deventer-moordzaak waarin Maurice de Hond een omstreden rol speelde. Hij is enig kind joodse ouders. Beiden waren eerder getrouwd, maar hun echtgenoten werden vermoord in de holocaust.

Vanochtend kwamen er boze reacties op de cartoon. Lodewijk Asscher vroeg zich af wie bij de Volkskrant ‘het briljante idee deze hufterige karikatuur te plaatsen’ had.

Advertentie

Maurice de Hond reageerde zelf ook op de karikatuur:

Pieter Klok stelt na vragen van Adformatie dat de cartoon ‘nooit gepubliceerd’ had mogen worden. Dat dit toch is gebeurd wijt hij aan ‘een keten aan inschattingsfouten, te beginnen bij de illustrator’. De Volkskrant heeft nog geen contact met hem gehad.

Welke maatregelen de Volkskrant neemt naar aanleiding van de plaatsing van de illustratie kan Klok nog niet zeggen. ‘Daarvoor is het nog te vroeg. We willen eerst goed en uitgebreid analyseren wat hier is misgegaan.’

Links de illustratie in De Volkskrant, rechts de antisemitische 'puppet master-cartoon'
Ter vergelijk: Links de illustratie in De Volkskrant, rechts de antisemitische 'puppet master-cartoon'

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Wordt lid van Adformatie!

Wordt lid van Adformatie → Login →
Dave Winters
Die cartoon past wel bij het publiek dat de krant nog leest. Die zijn ook allemaal uit die tijd...
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie