Adidas, Nike sturen brandbrief aan Trump over ‘catastrofale’ handelsoorlog

Duurdere sneakers en schoenen zouden Amerikaanse consument 7 miljard dollar kosten.

Hermes Rivera, Unsplash

Nike, Adidas, Asics, Reebok en andere schoenmerken hebben een brandbrief geschreven aan de Amerikaanse president Trump over de handelstarieven voor China.  De bedrijven vrezen dat de dreigende verhoging, die kan oplopen tot 25%, ‘catastrofaal is voor onze consumenten, onze bedrijven en de Amerikaanse economie als geheel’.

De branchevereniging voor schoenenbedrijven (FDRA) schat dat de voorstellen van Trump de Amerikaanse consument 7 miljard dollar extra per jaar kosten. Arbeiders en hun gezinnen zouden onevenredig worden getroffen. Schoenen vallen al onder een hoger tarief, de extra 25% betekent dat er in veel gevallen 100 % belasting schoenen wordt betaald. ‘Dit is niet te bevatten.’

Hoewel schoenmerken al minder produceren in China vanwege gestegen lonen en de wens om meer in Europa en de VS te produceren, laat een merk als Adidas nog altijd 18% van de schoenen in China maken. De productie snel verplaatsen is volgens de schrijvers van de brief niet zomaar mogelijk. Daar is de sector te kapitaalintensief voor en zijn de planningen te lang; die beslaan jaren.

De merken eindigen de brief met een oproep: ‘De Amerikaanse consument betaalt de rekening voor uw voorstel om tarieven van alle invoer uit China te verhogen. Het is tijd om deze handelsoorlog te beëindigen.’

Lees hier de brief.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie