Ben & Jerry's probeert opnieuw Israëlische ijsdeal Unilever te stoppen

IJsmaker zal ' niet toestaan dat onze principes worden aangetast voor de winst van ons moederbedrijf’.

Demonstratie in New York tegen de boycot van Ben & Jerry's
Foto: ANP, Ron Adar, SOPA Images Sipa USA

Ben & Jerry's doet een nieuwe poging om de verkoop van zijn Israëlische tak door moederbedrijf Unilever te stoppen. De in Vermont gevestigde ijsmaker is van plan om in de komende weken een herziene klacht in te dienen bij de rechtbank in New York. Dat meldden ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

De nieuwe stap van Ben & Jerry's volgt op de mislukte poging van twee weken geleden. Toen wees een rechter in New York het verzoek van het ijsmerk voor een voorlopige voorziening in de zaak tegen moederconcern Unilever nog af.

Ben & Jerry's claimde dat de integriteit van zijn merk door de verkoop wordt aangetast. Volgens de rechter heeft het activistische ijsmerk echter niet aangetoond dat het onherstelbare schade zou lijden als de door Unilever gemaakte deal gewoon doorgaat.

Unilever onder vuur

Inzet van het conflict tussen  Ben & Jerry's en moederbedrijf Unilever is de verkoop van ijs van Ben & Jerry's op de Westelijke Jordaanoever. Ben & Jerry's haalde zich in Israël de woede van veel Israëliërs op de hals door aan te kondigen geen ijs meer te willen verkopen in de Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied.

Unilever was daar allerminst blij mee,ook omdat het zelf onder vuur kwam te liggen en van antisemitisme werd beschuldigd. Afgelopen juni maakte het Britse conern bekend een oplossing te hebben getroffen voor Ben & Jerry's in Israël ‘waardoor het ijs voor alle consumenten beschikbaar blijft’.

Oplossing bleek een eufemistische uitdrukking, het schoof het probleem simpelweg van zich af en verkocht de zakelijke belangen van Ben & Jerry's in Israël aan Avi Zinger, de eigenaar van American Quality Products Ltd, dat de licentie houdt van het ijsmerk in Israël. 

Zeggenschap kwijt

Die regeling betekent dat Ben & Jerry's onder de Hebreeuwse en Arabische namen in Israël en de Westelijke Jordaanoever wordt verkocht onder de volledige eigendom van de huidige licentiehouder. Anders gesteld: Ben & Jerry’s heeft in Israël helemaal niks meer te zeggen over het eigen merk.

De ijsmaker startte daarop juridische procedures tegen de maatregel. Een woordvoerder meldt dat de onafhankelijke raad van bestuur van Ben & Jerry's de rechtszaken voortzet omdat het merk de verantwoordelijkheid heeft om de uitholling van zijn sociale missie tegen te gaan. ‘We zullen niet toestaan dat onze principes worden aangetast voor de winst van ons moederbedrijf.’

Een woordvoerder van Unilever wilde niet reageren.

(Bron:redactie/ANP)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie