EU verplicht usb-c-poort op álle smartphones, dus ook Apple's iPhone

Apple delft het onderspit in een strijd met de Europese Unie. Vanaf de herfst 2024 moet ook de iPhone beschikken over een usb-c-poort.

Afbeelding: Shutterstock

Alle nieuwe smartphones, laptops en veel andere soorten consumentenelektronica moeten vanaf eind 2024 beschikken over een usb-c-poort om op te laden. Dat hebben onderhandelaars van de EU-lidstaten en het Europees Parlement vandaag aangekondigd. Europese instanties moeten de wet later dit jaar nog goedkeuren, maar dat lijkt slechts een formaliteit. De nieuwe wet is een pr-domper voor Apple, dat lange tijd actie voerde om op de iPhone vast te houden aan zijn Lightning-poort. Tevergeefs: ook de iPhone moet overstappen op de marktbrede usb-c-standaard.

Volgens de EU betekent één oplaadpoort dat consumentenelektronica gebruiksvriendelijker wordt, bijvoorbeeld omdat één kabel op alle gadgets past. Die maatregel moet ook de hoeveelheid e-waste tegengaan, want er worden op termijn geen kabels meer geproduceerd die slechts op enkele typen gadgets passen. 

Apple: één connector onderdrukt innovatie

Een merk dat het niet met die Europese redenatie eens is, is Apple. Het is de enige fabrikant die smartphones met een Lightning-aansluiting verkoopt. Alle andere merken zijn van het vroege micro-usb de afgelopen jaren al overgestapt op usb-c. Voor die merken gaat de verplichting voor usb-c dus niets veranderen. Voor Apple wel: zijn eigen Lightning-standaard zal noodgedwongen met pensioen gaan, ook op andere gadgets als de AirPods-oordopjes. 

Volgens Apple gaat de verplichte overgang naar usb-c daarom geen e-waste besparen, maar juist opleveren. Het bestaande ecosysteem van accessoires met een Lightning-poort wordt op termijn namelijk onbruikbaar, redeneert Apple. Daarnaast claimt Apple dat één oplaadaansluiting de innovatie onderdrukt in plaats van stimuleert. De maatregel van de EU gaat daarom consumenten in Europa en over de hele wereld pijn doen, vertelde een Apple-woordvoerder vorig jaar tegen Reuters

Wat niet wil zeggen dat Apple tegen de nieuwe wetgeving ingaat. Volgens geruchten test Apple al iPhones met een usb-c-poort en moeten die volgend jaar uitkomen. De iPhone-generatie die dit najaar uitkomt, lijkt de laatste te worden met een Lightning-poort. 

Lightning-aansluiting is ook een verdienmodel

Voor Apple is de Lightning-poort deels een verdienmodel, legde techsite The Verge vorig jaar uit in een achtergrondartikel. Omdat Apple het enige bedrijf is dat de Lightning-poort hanteert, bepaalt het de technische én commerciële voorwaarden van de aansluiting. Zo is er een speciaal MFi-programma waarmee Apple alle soorten accessoires en gadgets keurt die via een kabel verbinding maken met een iPhone. Ook producten van externe fabrikanten, die een vergoeding betalen aan Apple om MFI-producten te mogen voeren. Omdat usb-c een open standaard is, ligt een commercieel programma voor goedgekeurde producten minder voor de hand.  

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie