Hema stoot productie iconische tompouce af en komt met vegan rookworst

Verkoop van bakkerijen moeten de schuldenlast verlagen. Intussen liggen er plannen voor drie flagshipstores en een vegan rookworst.

Die beroemde tompouce
Hema

Hema is op zoek naar een koper voor zijn bakkerijen. Geruchten daarover zongen rond sinds Hema in het najaar werd overgenomen door zakenman Marcel Boekhoorn. Topman Tjeerd Jegen bevestigt nu dat het onderzoeken van de strategische opties voor de bakkerijen onderdeel is van zijn nieuwe strategie.

In de zeven Nederlandse bakkerijen worden onder meer de beroemde tompouces voor Hema gemaakt. Het winkelbedrijf hoopt voor de zomer een koper te hebben gevonden. Die neemt dan ook het contract met Hema voor de levering van gebak over.

Advertentie
advertisement

Voor de wind

Jegen zegt met meerdere partijen in gesprek te zijn, waaronder investeerders en zeker één groot Europees bakkerijconcern. De opbrengsten worden gebruikt om de schulden te verlagen. De rente op de schulden kost het bedrijf jaarlijks 55 miljoen euro.

Hema sloot 2018 af met een fors verlies van bijna een kwart miljard euro. Het bedrijf schreef eenmalig 226,3 miljoen euro af op 'goodwill', de waardebeleving van het merk. Operationeel gaat het Hema volgens Jegen voor de wind.

Minder geld naar expansie buitenland

Hema zegt verder minder dan gepland te investeren in buitenlandse expansie. In plaats daarvan wordt over de grens ingezet op samenwerkingen met internationale franchisers. Het bedrijf gaat daar verder als Hema Amsterdam. Ook wordt gekeken naar de introductie van Hema in een derde continent.

In Nederland komen er drie nieuwe 'flagshipstores' met allerlei vernieuwingen, zoals een dienst om rompertjes te laten bedrukken. Hema gaat ook voor het eerst in zijn bestaan producten aanbieden via partners. Dat zouden grote partijen als Bol.com en Wehkamp kunnen zijn, maar namen zijn nog niet bekendgemaakt.

Vegan en duurzaam

Daarnaast maakt Hema bekend dat het de komende jaren vol gaat inzetten op duurzaamheid en onder meer vegan varianten wil maken van al zijn bekende producten, zoals de rookworst, één van de twee signatuurproducten van het bedrijf. Tjeerd Jegen: 'Duurzaamheid is een belangrijke pijler in de aangepaste strategie van het bedrijf onder de nieuwe eigenaar.'

Eerder kwam er al een vegetarisch saucijzenbroodje in de winkel en onlangs een vegan appeltaart. De tompouce is volgens Jegen nog iets ingewikkelder, maar ook daar wordt op termijn naar gekeken.

Hema loopt met de beweging richting vegetarisch en vegan verre van voorop. Unox biedt al een vegetarische rookworst aan en de Vegetarische Slager heeft er eentje die ook zonder zuivel, ei en andere dierlijke producten en dus vegan is. De vernieuwing in het duurzaamheidsdomein zit hem volgens Jegen in het betaalbaar maken voor iedereen in Nederland.

Eerder dit jaar werden al plannen uit de doeken gedaan om het gebruik van plastic terug te dringen. Zo moet volgend jaar al het plastic voor eenmalig gebruik eraan geloven. In de jaren erna wordt meer gekeken naar verpakkingen en ander plastic. Hema is al eerder dan gepland volledig over op duurzaam katoen.

 

Bron: ANP

Plaats als eerste een reactie

Advertentie