Het probleem is niet de kerstpiek aan emoties, maar de vlakte in de rest van het jaar

#Happiness366, ofwel het hele schrikkeljaar lang de oerkracht van het merk benutten.

Vertederd in de AH-kerstcommercial

Door Michel Jansen

De decembermaand staat traditiegetrouw in het teken van liefde, aandacht voor elkaar, samenzijn en verbinding. Het is bewonderenswaardig om te zien hoe vrijwel alle merken in staat zijn om aan te haken bij de rijke emoties van deze maand.

Van supermarktmerken is bekend dat ze jaarlijks flink uitpakken en tegen elkaar opboksen, met als ultieme hoogtepunt hun kerstcommercials. Afgelopen week was er weer een heuse verkiezing. Dit jaar mag Plus zich de winnaar noemen, zij het nipt!

Maar we zien ook andere merken meedoen. Vervoersmaatschappijen spelen in op het gevoel van ‘lekker veilig naar huis en straks samen met elkaar gezellig bij de kerstboom’. Telecombedrijven benadrukken nog eens extra hoe belangrijk het is om ‘met elkaar in contact te blijven’. Zelfs aanbieders van vaatwastabletten geven ons het gevoel dat we met gemak van 7 gangen door kunnen schakelen naar 14 gangen, want daar draaien we (of liever gezegd de vaatwasmachine) in deze periode onze hand ook niet voor om.

Merken bezorgen ons de mooiste tijd van ons leven!

Oerkracht

De decembermaand is werkelijk een explosie van emoties. Betekenisvolle en positieve wel te verstaan. En dat is mooi! Want merken worden kritisch gevolgd – onder meer door ondergetekende – en zitten zo nu en dan behoorlijk in het verdomhoekje. Dat is op sommige fronten helaas niet meer dan terecht. Maar het is niet alleen kommer en kwel. Integendeel.

Merken zijn – zo blijkt vooral in deze maand – uitstekend in staat om in te spelen op de sociale emoties (verbinding, samen, liefde en aandacht voor elkaar) die ons allemaal keihard raken. Simpelweg omdat we sociale wezens zijn en er per definitie behoefte aan hebben. Merken dragen zo bij aan meer verdraagzaamheid en een stukje meer wederzijds begrip. Ze zijn in staat om ons hartje een vreugdesprongetje te laten maken! Het is een unieke oerkracht van het merk, want er is bijna geen ander construct in staat om hetzelfde te doen!

Mind the gap

Zwaar inzetten op emotie! Dat is de boodschap voor de decembermaand. Wat tegelijk opvalt is dat het contrast met de andere maanden hierdoor enorm groot is.

Enerzijds begrijp ik dat volkomen. Je kunt immers niet altijd pieken. En deze periode van het jaar leent zich er natuurlijk uitstekend voor om op deze wijze uit te pakken; koude vraagt om warmte, een individualistische samenleving vraagt om samenzijn en verbinding. En een jaar hard werken vraagt om een ‘beloning’ in de vorm van cadeautjes voor jezelf en elkaar!

Anderzijds heb ik het gevoel dat het gat met de rest van het jaar geleidelijk aan te groot is geworden. En verbaas ik me er eerlijk gezegd ook over dat het de rest van het jaar allemaal echt een stuk minder emotioneel rijk en betekenisvol is, maar veel platter (inzet op oppervlakkige humor, functionaliteit en/of aanbiedingen). In mijn beleving is dat een gemiste kans en doet het merk zichzelf en de samenleving enorm te kort om vanaf januari weer over te gaan op het oude stramien.

Let wel! Ik pleit er niet voor om een jaar lang de kerstboom in huis te houden en er met familie en vrienden gezellig bij te blijven zitten. Het gaat mij erom dat we met z’n allen die positieve energie, saamhorigheid en verbinding weten vast te houden die we nu door alle merken voorgeschoteld krijgen.

Kerstwens

Zou het niet mooi zijn als we dat fijne gevoel van deze maand met z’n allen vast proberen te houden het komende jaar? Die unieke oerkracht van het merk een jaar lang benutten. Hoe mooi is dat. Merken die niet langer meer polariseren, maar verbinden. Die mensen niet buitensluiten, maar liefdevol omarmen. Die laten zien dat geluk voor iedereen is weggelegd. En dat is natuurlijk helemaal mooi als je daar als merk ook daadwerkelijk actief aan bijdraagt en niet ‘alleen maar’ geld verdient.

Mijn kerstwens is dat we in 2020 met zijn allen gaan bouwen aan #happiness366 voor iedereen! Het mooie is dat we in dit schrikkeljaar zelfs een dag extra hebben ook! Doet u mee?

Michel Jansen is mede-oprichter van Morgenwereld.

Advertentie
advertisement

Reacties:

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie