Premium

Marketeer Cock van Bommel: 'Ik heb uiteindelijk de goede mix gevonden'

‘Als je werk je hobby is, hoef je nooit te werken.’ Marketeer Van Bommel heeft plezier in zijn werk. Wat is zijn geheim?

Natuurlijk is er bij iedere baan weleens iets minder leuk, maar als je plezier hebt in je werk, geeft dat heel veel energie. Als ik als marketeer terugkijk op mijn carrière, vind ik dat ik uiteindelijk de goede mix heb gevonden. Door een branche te vinden die me aansprak en daar vervolgens in te mogen werken als marketeer.

De kracht van een netwerk

Van een ervaren bestuurder kreeg ik ooit een tip die ik nog steeds toepas: In het leven gaat het niet alleen om kennis maar ook om kennissen. Hoeveel ‘contacten’ heb je nodig om de persoon te spreken die je echt nodig hebt?Een goed netwerk is heel belangrijk. Doe vooral die dingen die je zelf goed kunt en leuk vindt. Kies mensen uit je netwerk voor andere activiteiten. Mensen die jou begrijpen en je kunnen helpen. Maar om te vermenigvuldigen moet je kunnen delen, zo luidt de gouden regel. Als je in een netwerk actief deelt, zul je automatisch volop kunnen vermeerderen.

Meer netwerken

Wat me goed heeft geholpen, is om actief te zijn in een aantal netwerken. Dit zijn enerzijds netwerken die te maken hebben met marketing, zoals Nima. Daarbij ben ik een aantal jaren actief geweest in een marketing-ondernemersgroep; overleggen met vier andere en vooral van en met elkaar leren. Ook netwerken op het gebied van ondernemerschap als VNO/NCW, BNI en SMC zijn voor mij heel belangrijk. En ik ben al tien jaar actief bij een zogenaamde ondernemerstafel, waarbij we tweemaandelijks bij elkaar komen en er een iemand de kans krijgt zijn/haar ondernemersvraag ter tafel te brengen. Ook is het belangrijk om in een netwerk te participeren binnen je werkterrein; in mijn geval is dat momenteel de vereniging van kassenbouwers en technische tuinbouwtoeleveringsbedrijven AVAG.

 

Marketing als reis.

Een metafoor helpt vaak zaken verduidelijken. Eén die ik graag gebruik is de reis die je als onderneming maakt. Daarbij stel je van tevoren vast, waar je staat als bedrijf en hoe je daar bent gekomen. De volgende stap is helder te formuleren wat het volgende reisdoel is. Je weet welke ‘middelen’ het bedrijf heeft en hoe je die in moet zetten. In veel strategische plannen die ik heb gemaakt, heb ik de reis uitgezet. Door regelmatig te kijken waar we staan en dat te vergelijken met de uitgezette koers heb je helder of alles goed gaat. Is dat niet zo, kun je tijdig bijsturen.

Maatwerk

Wat we als marketeer helaas wel eens vergeten is ons de vraag stellen wie onze  klanten zijn. Wie is nu jouw (potentiële) klant? Ontwikkel een goede buyer persona en maak een specifieke communicatiestrategie voor alle mensen uit de decision making unit. Maatwerk is de sleutel tot succes.

Data

Gissen is missen en meten is weten. Gebruik data, want dan weet je wat je aan het doen bent en aan welke knoppen je moet draaien. Maak analyses en implementeer cijfers om een gevoel te krijgen bij de markt. Jij als marketeer moet het snappen en boven de materie staan. Zo kun je financiële situaties inschatten, implementeren en vervolgens ook inhoud geven.

Onderbuikgevoel

Een marketeer moet creatief en innovatief zijn, maar je moet ook durven ondernemen. Vaak moeten veel mensen ergens iets van vinden. Dat remt het proces ontzettend af. Denk heel goed na wat volgens jou een goede aanpak is en ga daar dan ook voor. Wacht niet tot alle seinen op groen staan. Als je het onderbuikgevoel volgt zit je vaak goed. En mislukt dat een keer, vraag dan achteraf om vergiffenis. Wees transparant en laat eerlijk zien dat je iets gedaan hebt wat niet is gelukt. Jij leert ervan, maar collega's of het bedrijf ook.

Teruggeven

Het gaf me een goed gevoel om dingen terug te doen voor anderen; binnen de Nima Foodchain en Agri Marketing Community (FAM) bijvoorbeeld. Mooie events die we hebben neergezet waren onder meer negen Sierteelt Marketing Events en drie keer het AGF Marketing Event. Naast ‘werk’ was ik ruim tien jaar voorzitter van de kerkenraad is ons dorp en ben ik actief als voorzitter van SchuldHulpMaatje Lansingerland. Het is steeds weer als heel fijn om mijn kennis in te kunnen zetten en daarbij mensen te helpen.

Deze rubriek kwam tot stand in samenwerking met NIMA

Advertentie