Wereldberoemde Max Verstappen is te onbekend om registratie Go To The Max tegen te gaan

Een bekende coureur zijn maakt je nog geen bekend merk, is een van de uitgangspunten van het Benelux merkenbureau BOIP.

Max Verstappen
Shutterstock

Natuurlijk is Formule 1-coureur Max Verstappen als persoon wereldbekend. Maar dat maakt hem nog geen bekend merk. Dat was een van de argumenten waarmee het Benelux merkenbureau BOIP op 21 mei 2024 de oppositie afwees die Verstappen had ingediend tegen de registratie van het beeldmerk Go To The Max.

Verstappen, of liever gezegd het bedrijf Mavic dat zijn rechten beheert, maakte bezwaar tegen de registratie van Go To The Max op basis van de geregistreerde merken Max en Max Verstappen.

Het merk Go To The Max is onder andere aangevraagd voor kleding. Volgens Verstappen bestaat er grote gelijkenis tussen het merk Max en Go To The Max, waardoor de consument in verwarring kan raken.

Meeliften met Verstappen

Bovendien, zo meent Verstappen, is het merk Max Verstappen heel bekend. De ondernemer achter Go To The Max, een zekere Anand Roy Cats uit Brummen, probeert gewoon mee te liften bekendheid van het merk Max Verstappen.

Ik begrijp heel goed dat Verstappen deze Anand Roy Cats uit Brummen eens een lesje wil leren. Want dat deze man heel bewust bij de populariteit van Verstappen probeert aan te haken, blijkt uit het feit dat hij ook eigenaar is van merken als Supershop 33 for all racing fans, Supermax, 1/33 King of the Road en 1/33: de nummers 1 en 33 zijn de racenummers van Verstappen.

De Brummense ondernemer is trouwens van alle markten thuis: ik zie dat hij op 11 mei ook registratie heeft aangevraagd voor het merk Europapa. Waar kennen we dat ook alweer van?

Het logo van Go To The Max en daaronder Supermax
Het logo van Go To The Max en daaronder Supermax
Logo's van twee andere merken van Anand Roy Cats uit Brummen: Supershop 33 en 1/33
Logo's van twee andere merken van Anand Roy Cats uit Brummen: Supershop 33 en 1/33

Niks bekend merk

BOIP weigert evengoed de gevierde coureur tegemoet te komen. In de eerste plaats is de overeenstemming tussen de merken volgens BOIP gering.

Dat komt niet alleen door die gestileerde letter S die er boven staat, maar ook omdat het onderdeel Max in Go To The Max (een bekende uitdrukking) geen zelfstandige en onderscheidende plaats inneemt, aldus BOIP.

Maar ik ben een wereldbekend merk, zo voerde Verstappen aan. Dan heb ik volgens de wet toch recht op een ruimere bescherming? Nee Max, je bent een zeer bekend mens maar dat maakt je nog geen bekend kledingmerk, aldus BOIP. Je kunt je dan ook niet beroepen op de ruime beschermingsomvang die bekende merken krijgen. Go To The Max krijgt dus gewoon zijn registratie.

Trump

Je ziet wel het vaker dat bekende mensen menen dat ze hun grote bekendheid als mens ook kunnen doortrekken naar hun merkregistratie. Zo beriep Donald Trump zich onlangs tevergeefs op de bekendheid van de merknaam Trump voor hotels. De persoon Donald Trump is wereldbekend, maar dat maakt de merknaam Trump voor hotels nog geen bekend merk. Een bekend mens is wat anders dan een bekend merk. Burberry en Levi’s zijn bekende kledingmerken, maar Max Verstappen is dat niet.

Bas Kist is medeoprichter van Merkenbureau Chiever

 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie