Nieuwe bedrijfsnaam ‘Scopernia’ veel te gekunsteld

Het klinkt als Scope + Hernia, maar de bedenkers van de nieuwe naam hebben vooral teveel betekenissen willen samenbrengen.

Nieuwe naam bedenken
123rf (bewerkt)

Toen ik de nieuwe bedrijfsnaam Scopernia las en zag dat het om een consultancy-partij ging, dacht ik wel iets te herkennen. Scope, dacht ik meteen. Gecombineerd met een hernia. Ik las de uitleg en zag dat het vooral om iets anders ging. Iemand anders. Copernicus om precies te zijn. Mooi. De astronoom die het aandurfde om te zeggen dat de Zon het middelpunt van het planetenstelsel was en niet de Aarde. “Deze naam staat in onze visie voor ‘scope’, ‘Copernicaanse omwenteling’ en ‘purpose’ – zingeving.”, aldus een van de oprichters. Dat zijn wel heel veel betekenissen in één naam.

Advertentie
advertisement

Geeltjes

Een bedrijfsnaam bedenken is geen sinecure. Zeker niet als je een consultancybureau bent, een vat vol denkers, allemaal mensen met een duidelijke mening. Waar begin je dan in godsnaam? Brainstormen, heel veel brainstormen. Geeltjes plakken tot je geen wit meer ziet. Praten. Denken. Woelen. Om weer alle geeltjes in de prullenbak te proppen en tot een shortlist te komen. Vervolgens trekken en duwen en meebewegen met elkaar om tot die ene naam te komen. Met alle ruzies en kleerscheuren tot daaraantoe. Nee, een nieuwe naam voor deze bedrijfstak bedenken is een tour de force.

Ik heb vaak voor dit soort boards gestaan. Om ze over mijn stokpaardje in naamgeving te vertellen. Klanten. Een goede naam is er voor je klanten. Niet voor jezelf. Niet voor de rest van de wereld. Maar voor je klanten, die moeten ervan gaan houden.

Purpose met een a?

Als ik een beoogde klant zou zijn, zou de naam me zeker aanspreken. Er verandert zoveel en zo snel in de wereld, wie helpt me vooruit? Maar om purpose aan de achterste letter ‘a’ te koppelen gaat me net iets te ver. Het komt wat gekunsteld over. Er zitten drie mannen aan het hoofd van het bedrijf en ik durf te wedden dat ze allemaal een duit in het zakje hebben gedaan. Drie meningen, drie betekenissen in een naam?

Royal Mail

Ik moest nog even denken aan het Consignia debacle in het Verenigd Koninkrijk. Daar werd de Royal Mail, de PostNL van Engeland, rond 2000 geprivatiseerd. De nieuwe naam was Consignia. Probeer dat maar eens te begrijpen als Engelse staatsburger. Het leverde zoveel weerstand op dat na enkele maanden later alle logo’s en briefpapieren weer in de prullenbak gingen. De nieuwe naam werd: Royal Mail.

Liever Copernicus

Maar Scopernia is niet een naam voor de staatsburger. Wel voor alle bedrijven die scope en purpose nodig hebben in tijden van grote omwentelingen. Ach, Copernicus Consultancy had zeker niet misstaan.

 

Floris Hülsmann, naamexpert bij Namarama

Reacties:

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Bureau Communicatie Eenheid Den Haag
Bedenkers zijn ook vergeten naar de betekenis in andere talen te kijken. Voor Italianen heeft deze naam op zijn minst een bijzondere associatie...
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie