Ook Accenture trapt op de rem en ontslaat 19 duizend medewerkers

Het consultancybedrijf blijft echter wel nieuwe medewerkers aannemen om 'strategische groeiprioriteiten' te ondersteunen.

In navolging van onder meer Amazon, Google en Meta ontslaat ook consultancybedrijf Accenture duizenden medewerkers om kosten te besparen. Want ook Accenture merkt dat klanten minder uitgeven aan IT-advies en andere diensten. Negentienduizend mensen (2,5 procent van Accenture's personeelsbestand) moeten in de komende achttien maanden op zoek naar een nieuwe baan. Tegelijkertijd blijft het consultancybedrijf wel nieuwe mensen aannemen om 'strategische groeiprioriteiten' te ondersteunen.

Na groei nu ontslagen

De ontslagronde volgt na een periode waarin Accenture juist tienduizenden mensen heeft aangenomen. Alleen al in de afgelopen twee kwartalen groeide het personeelsbestand met 28 duizend mensen tot totaal 738 duizend medewerkers. Op welke afdelingen de ontslagen (vooral) vallen, wil het bedrijf volgens The Wall Street Journal niet zeggen. Volgens Accenture raakt de ontslagronde vooral nonbillable corporate roles

Accenture heeft net als veel andere bedrijven in de techsector last van de hoge inflatie en stagnerende inkomsten omdat klanten beter op de portemonnee letten. Waar de inkomsten in het afgelopen jaar vijf procent hoger lagen dan in hetzelfde kwartaal van 2022, heeft Accenture zijn verwachtingen voor het totale jaar verlaagd. De ontslagronde kost het bedrijf naar verwachting zo'n 1,5 miljard dollar, maar moet op termijn een meer gestroomlijnde en zo goedkopere organisatie opleveren. 

Meer massaontslagen in de sector

Met de argumentatie van Accenture hebben in de afgelopen weken meer techbedrijven duizenden medewerkers ontslagen. Zo maakte Meta - het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp - een tweede ontslagronde bekend waarin tienduizend mensen het veld moeten ruimen. Een paar maanden geleden ontsloeg de techreus al elfduizend medewerkers. Amazon meldde deze week nog eens negenduizend medewerkers te ontslaan, waarmee het totaal uitkomt op 27 duizend. De nieuwste Amazon-ontslagen raken allerlei afdelingen, waaronder advertising, HR en Amazon Web Services (AWS).

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie