Premium

Pukka (Unilever) mag thee geen ‘Detox’ meer noemen en verandert naam in ‘Feel New’

UPDATE De Britse reclamecodecommissie (ASA) verbiedt het woord ‘detox’ als een gezondheids- of voedingsclaim niet kan worden bewezen.

Detox wordt Feel New
Pukka Herbs

Pukka, een theemerk uit de stal van Unilever, verandert de naam van Pukka Detox thee in Pukka Feel New. Dat doet het op last van de ASA, de Britse equivalent van de Reclame Code Commissie. De ASA verbiedt het gebruik van de term ‘detox’ als de voedings- c.q. gezondheidsclaim van ‘ontgifting’ niet kan worden aangetoond.

Pukka c.q. Unilever probeert van de nood een deugd te maken door op de eigen website uit te leggen dat het toch al van plan was om de naam aan te passen. Mede-oprichter van het theemerk Sebastian Pole zegt dat ‘detoxing’ tegenwoordig vaak in verband wordt gebracht met crash-diëten. ‘Daar hebben wij nooit voor gepleit. Wij staan een verstandige benadering van gezondheid voor die in proportie is.’

Advertentie
advertisement

Ook in Nederland

Unilever kiest ervoor om de naam Pukka Detox ook in Nederland te veranderen in 'Feel New’. Een woordvoerder van Unilever Nederland: 'Ook omdat de samenstelling van de blend is aangepast. Er zit nu ook biologische kurkuma (geelwortel, red.) in.'

Pukka Relax

Met het submerk ‘Feel New’ betreedt Pukka het lifestyledomein meer dan met de meeste theesoorten die het in portfolio heeft. Vooral ingrediënten en gebruiksmomenten worden benoemd. (Los van bijvoorbeeld Pukka Love en Pukka Relax).

Opfleuren en Verwennen
Even... Pickwick

Lekker lifestyle

Andere merken voegen ook producten toe die gebaseerd zijn op gevoel of levensstijl. Pickwick (JDE) heeft bijvoorbeeld de theelijn ‘Even’ (Even Bijkomen, Even Verwennen etc.). Lipton (ook van Unilever) heeft de thee ‘Time to Relax’.

Lipton Do the Detox
Do the Detox Lipton

Moerasspirea

Lipton heeft (in ieder geval in Nederland) een thee die in de schappen staat onder de naam ‘Do the Detox’. Het theemerk: ‘Probeer onze Lipton detoxthee met verschillende kruiden zoals brandnetel, moerraspirea en rozemarijn - onze detoxthee is van nature cafeïnevrij.’ De woordvoerder zegt dat de thee in Nederland gewoon onder deze naam verkocht worden.

Groene thee claimt gewichtsverlies

Bij de Nederlandse Reclame Code Commissie is tot nu toe nog nooit een klacht ingediend over de claim 'detox'. De zaak die hier het meest van in de buurt komt, is een zaak over 'Groene Koffie' uit 2015. Dat product (eigenlijk gewoon groene thee, dus geen koffie), wekte de indruk dat het hielp met afslanken. De Reclame Code Commissie overwoog destijds: 'Er is van dit type kruidenextract, dat gebaseerd is op een sterk groen theeblad extract, geen wetenschappelijk bewijs bekend dat het effectief is voor “het gewenste gewichtsverlies”.'

Dat product adverteert overigens ook vandaag de dag nog met de claim 'Snel en veilig afvallen met één kopje koffie per dag'.

 

 

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Reacties: 1

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Packers and Movers Pune
Packers and Movers Pune Provide High Quality ***Household Shifting, Home/Office Relocation, Insurance, Packing, Loading, ###Car Transportation Service Pune and High experiences, Top Rated, Safe and Reliable, Best and Secure Packers and Movers Pune Team List. Get ✔✔✔ Affordable Rate Charts and Compare Quotation and Save Money and Time. @ https://packersmoverspune.org/
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie