Voetbalgame FIFA krijgt na dertig jaar een andere naam door licentieruzie

De FIFA wilde naar verluidt één miljard dollar voor de nieuwe licentierechten, wat de game-uitgever te veel vond. Nu volgt een scheiding.

De voetbalgame FIFA krijgt na bijna dertig jaar een andere naam. Game-uitgever EA brengt dit jaar FIFA 23 uit en stapt volgend jaar over op de naam EA Sports FC. Dat meldt EA in een blogpost. Het stoppen met de naam FIFA komt omdat de game-uitgever geen nieuwe exclusieve licentiedeal heeft weten te sluiten met wereldvoetbalbond FIFA. Het spel zelf verandert niet in werking en behoudt ook de licentierechten op de namen en afbeeldingen van spelers en voetbalcompetities. 

'FIFA wilde teveel geld en NFT's'

De naamsverandering komt niet als een verrassing. In oktober meldde The New York Times al dat FIFA en EA ruzie hadden over het vernieuwen van de licentierechten. In dezelfde periode hintte EA er al op dat zijn FIFA-game mogelijk een andere naam zou krijgen. Dat er geen nieuwe licentiedeal gesloten is, komt volgens The New York Times omdat FIFA meer dan een verdubbeling van de licentiekosten eiste. 

De voetbalbond zou meer dan één miljard dollar per vier jaar van EA willen ontvangen. Omdat EA één FIFA-game per jaar uitbrengt, zou dat neerkomen op 250 miljoen dollar per game. De game-uitgever zou nu zo'n 125 miljoen dollar per game aan FIFA betalen. 

Een ander breekpunt zou de visie van de FIFA zijn. Naar verluidt wil de voetbalbond de komende jaren meer activiteiten rondom de FIFA-gamereeks starten, waaronder het uitbrengen van NFT's. Een NFT is het bewijs van digitaal eigenaarschap, waarmee de consument bijvoorbeeld kan aantonen dat hij een digitaal voetbalplaatje gekocht heeft. EA zag volgens de Amerikaanse krant niets in dergelijke activiteiten. 

FIFA kan nieuwe partij zoeken

Wat EA gaat doen is duidelijk: het blijft voetbalgames ontwikkelen en verkopen, maar met een andere naam. Gamewebsite Kotaku verwacht weinig impact op de verkoopcijfers omdat spelers game-uitgever EA kennen en het spel qua werking niet noemenswaardig zal veranderen. 

Interessanter is wat FIFA gaat doen. De voetbalbond zit vooralsnog zonder licentiedeal - een lucratieve inkomstenbron - en kan dus op zoek naar een andere gameuitgever die de FIFA-naam wil gebruiken. De vraag is welke uitgever met diepe zakken interesse heeft in zo'n samenwerking, ook gezien de controverse rondom de FIFA. De organisatie gaat gebukt onder beschuldigingen van corruptie.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie