Premium

Vrijopnaam komt met cynisch dankwoord aan Eneco vanwege me-too ‘stukje zon’

‘Imitatie is de hoogste vorm van vleierij.’ 

Vrijopnaam

Dat energieleveranciers hun proposities en marketingcommunicatie baseren op vergelijkbare consumenteninzichten, is min of meer onvermijdelijk. Eneco startte deze week met de campagne voor de nieuwe propositie StukjeZon™. Want? ‘Zonne-energie wordt vaak als een té grote investering of té veel gedoe gezien.’ Precies dezelfde problematiek (‘Consumenten zien veel barrières op het gebied van zonne-energie’) was voor Essent in april nog de basis onder de nieuwe campagne ‘Lang leve thuis’.

Advertentie
advertisement

TM

Het product dat Eneco aan het inzicht koppelt, StukjeZon™ dus, behelst het afnemen van zonne-energie afkomstig uit een Nederlands zonnepark. Die propositie lijkt erg op die van de kleine energieleverancier Vrijopnaam. Twee jaar geleden kwam Vrijopnaam (toen nog als start-up) namelijke met de propositie ‘zelf zonnestroom opwekken in een Nederlands zonnepark’. Tot zover lijkt het een geval van ‘goed voorbeeld doet goed volgen’. Behalve dat Vrijopnaam het aanbod toen aan de man bracht onder de naam ‘Je eigen stukje zon’.

Vleierij

Vrijopnaam zegt zich gevleid te voelen. Dit is de vinnige reactie die het op de eigen site publiceerde: 

‘Wij hadden nooit durven dromen dat een groot bedrijf als Eneco ons idee zo zou omarmen dat ze zelfs onze slogan één op één hebben overgenomen; Eneco StukjeZon. Alleen ‘je eigen’ hebben ze -best grappig in deze context- weggelaten. Wat ze wel hebben toegevoegd is ‘TM’ oftewel Trade Mark om te voorkomen dat er nog een slimmerik komt die wil stralen met een stukje zon.

Imitatie is de hoogste vorm van vleierij.’

Vrijopnaam wijst er overigens op dat de opbrengsten bij hen hoger zijn dan bij Eneco.

 

Reactie Eneco

In een reactie op het statement van Vrijopnaam zegt Jolanda Ravenek, marketingcommunicatiemanager van Eneco: ‘Bij Vrijopnaam zijn ze blijkbaar net zo enthousiast over zonne-energie als wij bij Eneco. Om onze duurzame missie te realiseren, werkt Eneco al lange tijd aan verschillende zonproposities. Zo lanceerden we eerder HollandseZon en ZonneHub.' 

Volgens Ravenek past Eneco StukjeZon in deze lijn. 'En daarmee willen we opnieuw heel Nederland aanspreken en van zonne-energie laten profiteren. Dat Vrijopnaam met het product dat zij "Paneelopnaam" hebben genoemd, ook meer Nederlanders aan wil sluiten op zonne-energie juichen we alleen maar toe.'

Ravenek vindt dat hoe meer Nederlanders voor zonne-energie gaan, hoe groter de duurzame impact is.

No comment

Op de (nauwelijks verholen) kritiek van Vrijopnaam op Eneco dat het de slogan 'stukje zon' heeft overgenomen, daar komt Ravenek in haar statement niet op terug. 

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie