Zoofy trekt de aandacht met 100 kattenluikjes in NS-treinen

Terreurdreiging maakt ludieke acties op openbare plekken lastiger.

Bedrijven lijken steeds minder ludieke acties op openbare plekken te organiseren, als gevolg van de terreurdreiging van dit moment. De afgelopen 12 maanden zijn er 25 procent minder berichten over gepubliceerd, ten opzichte van de 12 maanden ervoor.

Wereldkattendag

Dat zegt Zoofy, een online platform waar consumenten vakmannen voor allerlei klussen kunnen regelen.

Zoofy zelf doet nog wel aan ludieke acties. Gisteren, op Wereldkattendag een, heeft het 100 kattenluikjes als cadeau in NS-treinen achtergelaten. Bij het luikje zit een kaartje met informatie over Zoofy.nl.

Zonder verpakking

Zoofy heeft de actie aangepast aan de terreurdreiging van dit moment. Oprichter Yannick Veys: ‘We wilden het eerst in een cadeauverpakking doen, maar dat werd ons sterk ontraden. Het klinkt absurd, maar zelfs het luikje in de originele verpakking laten, zou al problemen kunnen geven.’

Verder zijn de luikjes niet achtergelaten in lege coupés. Om verwarring te voorkomen zijn ze aan de reizigers getoond en is uitgelegd om wat voor actie het ging.

Voorwerpen verstoppen

Bedrijven zijn terughoudend om acties te organiseren waarbij voorwerpen worden verstopt, uit onzekerheid hoe het Nederlandse publiek erop reageert. Bij het zien van een onbeheerd voorwerp kan al snel het vermoeden ontstaan dat het om een explosief gaat.

Yannick Veys noemt de eigen kattenluikactie ‘heel geslaagd’, al heeft het niet tot publiciteit geleid. Sommige reizigers vonden het echter maar niks; een aantal heeft ook geklaagd bij de NS.

‘Slechte actie’

De NS stuurde een mail waarin ze aangaf het ‘een slechte actie te vinden in de huidige tijd waarin elke tas of ander achtergebleven goed als mogelijk verdacht wordt aangezien’. ‘Alle begrip daarvoor,’ zegt Veys. ‘We hebben er dan ook alles aan gedaan om de reizigers te informeren en het letterlijk voor de neuzen van de mensen te leggen. Zodat er geen misverstanden konden ontstaan.’

Treurig

Veys noemt het ‘treurig dat tegenwoordig iets wat overduidelijk niet gevaarlijk is, toch als potentieel gevaarlijk kan worden gezien’.

En wat een kattenluikje met klussen in huis te maken heeft? Het luikje moet ook gemonteerd worden.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie