Premium

Fellinger en Schrage beginnen De Zaak van Vertrouwen

De Zaak van Vertrouwen bindt de strijd aan met de vele 'valse beloftes' die bedrijven aan consumenten doen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het vak van reclame en marketing is te vaak een soort beloftefabriek geworden waar valse beloftes worden geproduceerd.

Dat vinden Stephan Fellinger, bestuursvoorzitter van de SpinAwards en directeur/oprichter Blogo Media, en communicatiestrateeg Joost Schrage.

Daarom hebben ze opgericht, om organisaties en bedrijven een spiegel voor te houden en hen te helpen om niet langer beloftes te doen die ze niet waar kunnen maken.

In een interview in Adformatie van komende vrijdag zegt Fellinger (links op de foto) onder meer: &;Als ik op een verjaardag vertel dat ik in het marketingvak zit, is de reactie vaak: "oh ja, jij smeert mensen dus iets aan." Dat is dus hoe mensen ons zien, ondanks de vele voorbeelden van mooie dingen die je met reclame kunt doen. We zitten in een grote vertrouwenscrisis. Of het nu gaat om de overheid, de energiebranche, de financiële wereld of de zorg: het feit dat ze ons vertrouwen niet waard zijn, wordt elke dag bevestigd. Er is grote behoefte aan empathisch vermogen, juist in ons vak.&;

Samen met Multiscope deed De Zaak van Vertrouwen een online onder 1000 consumenten naar het vertrouwen van consumenten in verzekeringsmaatschappijen. Daaruit blijkt dat de Vertrouwensindex voor verzekeraars 55 is. Aangezien de algemene Nederlandse Vertrouwensindex op 100 is gesteld, ligt het vertrouwen in verzekeraars dus aanzienlijk lager dan gemiddeld. Een aantal verzekeraars heeft een hogere vertrouwensindex dan gemiddeld in de branche, dus boven de 55, maar nog altijd onder de 100.  

Opvalt dat nieuwe spelers als Inshared, Ditzo en Brand New Day moeite hebben het vertrouwen van de consument te winnen en scoren laag. Goed nieuws voor de bekende namen die jaren aan hun merk hebben gebouwd, zou je in eerste instantie denken. En dat deden die grote namen dus ook, vertelt Schrage: &;Ze gingen meten twitteren. Ik zou het willen zien als "hoopvol", in die zin dat het op lange termijn bouwen aan een merk vruchten afwerpt: het psychologische effect is dat mensen eerder vertrouwen in een grote bekende speler. Maar dat vertrouwen is in dit geval zeer relatief.&Fellinger: &;Mensen wantrouwen bijna alle verzekeraars, maar omdat hun concurrenten het niet veel beter doen, lijkt het allemaal nog wel mee te vallen en leunen veel verzekeraars achterover. Maar dit is geen tijd om achterover te leunen, maar om na te denken over wat al je beloftes op de lange termijn met je vertrouwenspositie doen. Er kunnen dingen gebeuren waardoor je bestaansrecht volgende week in gevaar komt.&;

Het gehele interview met Joost Schrage en Stephan Fellinger staat in Adformatie die komende vrijdag uitkomt.

Fotografie: Chris van Houts

 

 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie