Premium

Amsterdamse 'drugs-pr-stunt' van Björn Borg gaat viraal, maar niet in Nederland

Hier gold de 'Wet van de Moderne pr-actie': echt effect telt niet, het gaat om het casefilmpje.

De pop-up store van Björn Borg
Uit de video

Björn Borg hield ruim een week geleden een opmerkelijke pr-stunt in Amsterdam. Het merk dat zich steeds meer op sport richt, had een pop up-store geopend in de Amsterdamse Pijp. Klanten kregen daar een voorstel. Ze konden hun drugs inruilen, ‘swappen’, voor sportspullen onder het mom: 'sporten maakt stofjes aan die sterker zijn dan drugs'. Uiteindelijk leverden 20 Amsterdammers hun wiet en hasj in, om er met een splinternieuw sportsetje vandoor te gaan. 

Advertentie

Volkomen langs Nederland heen

De pr-stunt scoorde wereldwijd aandacht en ging de internationale vaksites over, waaronder AdAgeUiteindelijk kreeg het filmpje een miljoen views. Wat opvallend is: de virale ‘stunt’ ging volkomen langs Amsterdammers en ‘Nederland’ heen. Niemand wist dat er zo’n opvallende pr-actie werd gehouden. Geen Amsterdamse media die melding maakten van een winkeltje waar je drugs kon inruilen. Geen run op sportsetjes die je in ruil voor wiet kon meenemen. Het bleef angstvallig stil. 

Wet van de moderne pr-stunt

Hier laat zich de wet van de moderne pr-stunt gelden; het gaat niet om de actie zelf, het gaat om het filmpje. Dat de pr-stunt in Amsterdam geen rumoer of ophef veroorzaakte, doet er niet toe. En de maatschappij wordt er ook niet beter van. Het effect van 20 mensen die hun wiet inruilden voor sportkleding is namelijk nihil. Bjorn Borg wil vooral dat de video effect sorteert.

Waarom is Nederland zo zorgvuldig vermeden in het distributieplan van het internationale pr-filmpje? Wellicht omdat Amsterdam niet blij zou zijn met de bevestiging van het imago van ‘drugsstad’? Of zijn er legal issues?Een woordvoerder van Björn Borg draait er fijn omheen. ‘De focus van de campagne lag niet op Nederland', is de verklaring.

De video van Björn Borg
premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Reacties: 1

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Frederique van der Keijl
Het filmpje op YouTube heeft slechts 6.402 views. Dus waar is de zin 'Uiteindelijk kreeg het filmpje een miljoen views.' op gebaseerd?
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie