Premium

Een 6,5 voor Khadija Arib, een haaibaai met een missie

Mooij maakt en kraakt.

Khadija Arib
Foto: Bart Maat, ANP

Rocco Mooij geeft zijn oordeel over de wereld van communicatie & reputaties. Dit keer: Khadija Arib en Vera Bergkamp.
 

Wie is nu de bitch in da house? Arib of Bergwijn, pardon Bergkamp. Nou, dat hangt er maar helemaal van af welke krant je leest.De Volkskrant vatte de resultaten als volgt samen: ‘Arib verhief haar stem: hoe erg was dat?’ Maar NRC, of beter NRC-redacteur Hugo Logtenberg, was de twijfel voorbij: Arib was de toverkol. ‘Klachten over Arib veelal gegrond’, kopte zijn krant. Logtenberg deelde die visie triomfantelijk via X.

Opvallend is dat NRC de oorspronkelijke kop later in de onlineversie afzwakte. Kennelijk was er op de redactie toch wat discussie gerezen. Waren de resultaten echt zo overduidelijk? En ook op social was lang niet iedereen het eens met de stelligheid en gretigheid waarmee Logtenberg ‘zijn gelijk wilde halen’ – aldus boze en vermoeide twitteraars (X’ers?). De journalist las het onderzoek en zag veel te graag een bevestiging van het vernietigende verhaal dat hij eerder over Arib publiceerde. We roepen Boe tegen Huug.

Maar dat geeft nog geen antwoord op de vraag hoe het nu staat met de reputatie van beide politieke kemphennen? Over Bergkamp kunnen we kort zijn. Er waren al twijfels toen ze startte als voorzitter en ze heeft er alles aan gedaan om die twijfels te bevestigen. En rond dit dossier kringelt de rook van een afrekening, de vrouwelijke variant van iemand uit de wedstrijd schoppen, zo dik en ondoordringbaar dat er wel sprake móet zijn van vuur. Geef maar snel door die hamer Vera, je gaat direct naar de gevangenis en krijgt geen startgeld. Ons reputatieoordeel: beyond repair. Een 4.

En Arib, dat is ook een bitch. Geen twijfel. Een blok beton met bloemen. Maar soms heb je een ‘harde tante’ – heerlijk die clichés die niet meer kunnen – nodig om de bezem er doorheen te halen. De bezem, hihi.

Door het rapport is mijn oordeel gekanteld. Van een haaibaai, naar een haaibaai met een missie. Een missie om de boel op te schudden, om onwillige (of misschien zelfs niet zo goed functionerende…?) ambtenaren een functie elders te geven. Simpelweg omdat je iets wilt veranderen en daarover een pittige dialoog wilt voeren. En dat dan niet mag omdat de ambtelijke (re)organisatie niet jouw terrein is.

Want dat is waar deze discussie ook over gaat.
Mag je je stem verheffen als je GODDOMME wat voor elkaar wil krijgen of HOE ZIT DAT?
Nee, dat mag niet meer.  Want dan krijgen medewerkers mentale problemen.
Er zit maar een ding op: geduldig wachten op andere tijden.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie