Supporters Generated FC, deel 2

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

In navolging van het Engelse initiatief is in Nederland eveneens een initiatief gestart om een voetbalclub te kopen. Niet door één of twee rijke investeerders, maar ook hier vanuit het principe van de massa.

De start van is dus niets nieuws, maar gebaseerd op het Engelse concept. “Beter goed gejat, dan slecht bedacht” is een bekend gezegde. Het doel van de stichting Sportfans United is om een club uit de over te nemen. Met een meerderheidsbelang in de club en een daarbij behorende investering, wordt getracht om een noodlijdende club weer nieuwe successen te geven. Voor een aantal clubs van het tweede profniveau in Nederland kan dit een zeer welkome steun in de rug zijn.

In Februari 2008 is de Engelse voetbalclub Ebbsfleet United FC overgenomen door MyFootballClub, een online community van voetbalsupporters. De supporters namen voor 600.000 pond een aandeel van 75% in de voetbalclub en kregen daarmee de zeggenschap die was beloofd. Er werd door de supporters onder andere direct bepaald dat Nike de nieuwe tenues mocht leveren, wat voor het merk natuurlijk ook weer mooie exposure was. Het concept wierp direct z’n vruchten af, want de club won na de overname 11 van de 12 duels en wist voor het eerst in de historie beslag te leggen op de FA Trophy. Er zijn ongeveer 32.000 supporters die nu de club steunen en er zijn ondertussen al heel wat behaald (het lijstje is niet helemaal up-to-date).

Of het Nederlandse initiatief een succes gaat worden is nog even afwachten. Een Engelse voetbalclub heeft wereldwijd meer exposure, getuige de fans die vanuit de hele wereld zich hebben ingeschreven. In Nederland zal het gewoon van Nederlandse voetballiefhebbers, en wellicht nog Belgische en Duitse, moeten komen.

Een daadwerkelijke overname wordt gestart met 10.000 inschrijvingen. Het doel is om in het seizoen 2010-2011 met een club, gerund door een community van voetbalfans, in de Eerste Divisie mee te doen. Wellicht een begin van een nieuw tijdperk, ik stem op !

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie