Woordvoerder anti-vaccinatie heeft trucje om niet te ontploffen in kritisch tv-interview

Op lastige vragen kun je een hand voor de camera doen, weglopen, de aanval zoeken, weigeren te antwoorden. Eva van Zeeland doet het anders.

De site Miss Natural, een educatieplatform en community voor ‘natuurlijk leven’ en tegen vaccinaties, kwam vorige week met een buitenissige actie. Het belooft honderd zwangere vrouwen die weigeren zich te laten vaccineren een blender van 399 euro.

De campagne is bedacht door een ondernemer en antivaxxer met de nogal toepasselijke naam Joost Duisterwinkel, die nog een voorraad van die slechtlopende blenders in zijn magazijn heeft liggen.

Vreemd gesprek

De actie veroorzaakte nogal wat deining, Kamerleden en artsen veroordeelden de ‘walgelijke’ campagne en het RIVM deed een melding van misleiding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Eva van Zeeland van Miss Natural mocht voor de camera’s van omroep Brabant uitleg geven. Het werd een vreemd gesprek, waarvan een een kort filmpje door verslaggever Birgit Verhoeven op Twitter werd gezet: 'Wat er tijdens dit interview gebeurt, is té vreemd. Ik wist even niet wat ik er mee moest, maar ik ben eruit. Dit moet ik delen'. 

In het interview verwijst Van Zeeland naar het RIVM dat volgens haar meisjes omkoopt met iPods om zich te laten vaccineren, een claim die niet kloptDe Omroep Brabant-journaliste vraagt haar of ze niet precies hetzelfde doet, maar nee, zij ‘helpt mensen een bewuste keuze maken’.

Even terug naar eigen buik

Als ze dezelfde vraag nog een keer krijgt , komt Van Zeeland - toch iemand met professionele pr-ervaring - met een nogal merkwaardige reactie. Geen hand voor de camera, niet boos weglopen, geen weigering te antwoorden en geen frontale aanval op de interviewer. Wel - zoals een kind zichzelf moet aanleren even tot tien te tellen - met een trucje om niet te ontploffen:

Adem! Adem in, adem uit.

Anders komt ze ‘telkens in hetzelfde loepje terecht’.

Advertentie
advertisement

Zier hier de uiteindelijke uitzending van Omroep Brabant met toelichting van verslaggever Birgit Verhoeven.

Reacties:

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Rik van Druten
Knettergek, die Eva van Zeeland. En hoogst onprofessioneel.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie