Gran Turismo en Red Bull presenteren de ultieme raceauto: Red Bull X1

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

X1 Prototype Project

Twee dagen geleden onthulde Sony Computer Entertainment een fantasieauto op basis van bestaande technologieën. Het X1-prototype is de realisatie van de 'wat-als'-droom, waarin racedesign niet wordt beperkt door allerlei regels. De prototype raceauto is het resultaat van de samenwerking van Polyphony Digital met het team van Red Bull Racing en stroomlijnexpert/racedesignwonderkind Adrian Newey, en dat schept verwachtingen over de onderliggende techniek.
Op basis van de resultaten van Sebastian Vettels testrit op het circuit van Suzuka ziet het ernaar uit dat je een ongeëvenaarde ervaring te wachten staat in Gran Turismo 5, exclusief voor PlayStation 3.

Zoals het een meesterlijk ontwerp betaamt, zijn er verschillende versies geweest van de Red Bull X1. Het begon met een uiterst gestroomlijnde eenzitter met een turbomotor, grote spoilers, een glazen cockpit en bedekte wielen. De prestaties logen er niet om: 1483 pk bij 15.000 tpm, een topsnelheid van 400 km/u en maximaal 6 G zijwaartse g-krachten. Maar toen Newey zijn professionele en gepassioneerde blik op de auto mocht werpen, nam het project een grote stap voorwaarts. De Brit stelde voor 'fancar'-technologie te gebruiken, waarbij een ventilator lucht onder de auto uit blaast en zodoende voor een lagere luchtdruk en een gigantische hoeveelheid neerwaartse kracht zorgt. In de tweede helft van de jaren '70 werd deze technologie geïntroduceerd in de Formule 1, maar het duurde niet lang voor het verboden werd.
Een nieuw ontworpen versie bewees zijn waarde op het circuit door langzame bochten op hogere snelheden dan ooit te nemen. De nieuwe cijfers duidden op maximale zijwaartse
g-krachten van 8 G, waarmee de grenzen van het menselijk lichaam werden opgezocht, en een topsnelheid van ruim 450 km/u. Het was een dodelijk snelle combinatie: de lage
luchtweerstand van de carrosserie, de glazen cockpit, de motorkap en de bedekte wielen; de grotere neerwaartse kracht bij lagere snelheden als gevolg van de ventilator; de stabiliteit bij hogere snelheden als gevolg van de voor- en achterspoilers en de diffuser achter.
Het laatste stadium was de test met Sebastian Vettel. Het ontwerpteam was zenuwachtig, maar al tijdens zijn eerste run haalde de Duitse coureur meer dan twintig seconden af van het oude record van Suzuka.

Adrian Newey, hoofd techniek van Red Bull Racing: “Het resultaat was overweldigend. De X1 staat voor evolutie. Het gaat om de beste combinatie van bewezen technologieën in één
geïntegreerd ontwerp. Dit is een toekomstvisie van een racewereld zonder regels dat vandaag al werkelijkheid zou kunnen worden. En zoals Sebastian heeft laten zien gaat dat gepaard met ongelooflijke snelheden en een perfecte wegligging. Dankzij PlayStation®3 en Gran Turismo kunnen we vandaag al de testrit van de toekomst maken.”

Kazunori Yamauchi, president van Polyphony Digital Inc en maker van de Gran Turismo-reeks: “De X1 is de samenkomst van de virtuele en de echte wereld, waarbij de grenzen van de huidige technologieën en de moderne ontwerpnormen worden afgetast. Het X1 Prototype Project begon met nieuwsgierigheid en passie, een combinatie van krachtige factoren die heeft geleid tot het neusje van de zalm op het gebied van design, realisme, racewagenproductie en autorijden.”

Gran Turismo 5 bevat meer dan 1000 perfect nagebootste auto's, van de nieuwste supercars tot de bolides uit NASCAR en de WRC. Trots steekt de snelste auto uit de game en een van de snelste auto's die ooit zijn getekend boven zijn collega's uit: de Red Bull X1.

Dit vind ik nou een prachtig voorbeeld van productontwikkeling door gebruik te maken van games en virtuele werelden. Red Bull heeft in het verleden al meer met games gedaan en bewijst hier ook weer innovatief te zijn in de onderdelen product en promotie van de marketingmix. Het zou me overigens niet verbazen als deze auto alleen verkrijgbaar is als 'zogenaamde' downloadable' content waarbij de speler er 1 of 2 dollar voor moet betalen om de auto te kunnen rijden.... dan is de p van 'plaats' ook innovatief te noemen!

Ga voor meer informatie naar: en h
Meer informatie over games als marketingmiddel op

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie