185 investeerders roepen Ahold, Unilever en Coca-Cola op tot radicaler terugdringen plastic

Onder andere Achmea, Triodos en PME Pensioenfonds eisen een radicalere aanpak.

Plastic soup
Shutterstock

Achmea, Triodos, PME Pensioenfonds en 182 andere investeerders eisen dat bedrijven een radicalere aanpak volgen voor het verminderen van hun afhankelijkheid van kunststoffen. De oproep is vooral gericht op grootverbruikers van plastic in de voedingsindustrie zoals Ahold Delhaize, Unilever en Coca-Cola. Dat meldt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

De organisatie zegt dat bedrijven hun verbruik van plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik aanzienlijk moeten verminderen, systemen voor hergebruik van verpakkingen implementeren, gevaarlijke chemicaliën in plastic uitfaseren. Bovendien wordt gepleit voor - en niet tegen - beleid ter ondersteuning van deze acties.

Kosten van schoonmaak

De investeerders waarschuwen in een gezamenlijke verklaring dat de hele levenscyclus van plastic een ‘serieuze en groeiende bedreiging’ vormt voor het milieu, het klimaat, de biodiversiteit, mensenrechten en de volksgezondheid. Daarbij bedragen de geschatte kosten voor de samenleving van plasticvervuiling meer dan 100 miljard dollar per jaar. Het gaat om kosten van schoonmaak, aantasting van ecosystemen, kortere levensverwachting en medische behandelingen.

De VBDO stelt dat er tussen de 75 miljoen en 199 miljoen ton plastic in de oceaan ligt. ‘Het probleem gaat echter veel verder dan de gevolgen voor het maritieme milieu. Zo leveren alle stappen in de levenscyclus van wegwerpplastic een grote uitstoot van broeikasgassen op. Die levenscyclus is ook onlosmakelijk verbonden met de groeiende bezorgdheid over blootstelling aan giftige chemicaliën.’

Bron: ANP

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie