Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten bij het mixen van geluid in video

Wat als je niet naar een studio gaat om je audio te mixen maar besluit de mixage zelf te doen?

Er was eens…. een tijd waarin je als bedrijf eens in de paar jaar een filmpje liet maken. Een bedrijfsfilm noemde je dat. Per film ging er aardig wat budget doorheen. 20, 30k… makkie. Voor datzelfde budget kan tegenwoordig al een heel YouTube kanaal gevuld worden.

Met zo veel filmpjes moet je dan alleen wat slimmer met je budget om gaan. Dus geen cateringwagen laten aanrukken, minder verschillende opnamelocaties, voice-overs die vanuit eigen studio inspreken. En als het beeld klaar is, wordt de video editor vaak gevraagd de audio zelf te mixen. Bij die laatste gaat er nog wel eens wat mis. 

In dit blog ga ik uit van een webvideo van ongeveer anderhalve minuut. Een voice-over vertelt, de beelden worden ondersteund met geluidseffecten en om sfeer te maken gebruik je een aanstekelijk melodramatisch muziekje. Voor de goede orde, met onderstaande tips ben je nog geen geluidsbaas - daar heb je geluidstechnici voor.

1: Vieze audio
Zorg dat je de audio eerst ‘schoonmaakt’ en pas daarna mixt. Dat houdt in dat uit de audio van de voice-over alle ‘klikjes’ en ademhalingen worden weggehaald. Let er op dat je de audio niet té schoon knipt. Sommige ademhalingen dragen bij aan de voice-over en als die net iets te ver van de microfoon heeft gezeten, kan het zijn dat je de achtergrond gaat horen als je de ademhalingen er uit knipt.

Een lichte echo dus, die pas opvalt als je stiltes in de audio knipt. In zo’n geval kan je de ademhalingen beter zachter zetten in plaats van helemaal weg te knippen. Het kan ook zijn dat je de knips gaat horen in de vorm van een ‘klik’. Maak dan per audiodeel gebruik van een kleine fade in/fade out.

2: Wat zegt ie nou?!
Hoe vet de muziek die je gebruikt ook is, het overbrengen van je boodschap blijft prioriteit nummer één. Het is niet de bedoeling dat je een inspanning moet doen (hoe klein ook) om te horen wat iemand zegt. De muziek mag daarom niet te hard staan.

Een goede truc om er achter te komen of je wel of niet goed zit, is door het volume van je speakers heel zacht maar net verstaanbaar te zetten. Pas dan hoor je of het goed zit met de audio levels en de voice-over verstaanbaar is. Let ook op het geluidsniveau van geluidseffecten. Als een druppelende kraan in beeld verschijnt, moet je niet het gevoel krijgen in een druipgrot te staan.

3: Alleen jammer van de muziek...
Je hebt een fantastisch, catchy muziekje gevonden vol drama en emotie. Je hebt rekening gehouden met 2, maar daardoor heb je het muziekje erg zacht moeten zetten. Gevolg: die coole muziektrack draait nu op de achtergrond en lijkt eerder een liftmuziekje uit de jaren 80. Dit komt omdat er geluidsfrequenties in muziek zitten die de verstaanbaarheid van een stem in de weg zitten. Deze frequenties zitten meestal ergens tussen de 1 en 4 Khz. Het is altijd even priegelen, maar als je met je equalizer deze frequenties lichtjes wegdraait in de muziek, kan de muziek harder onder de stem gemixed worden.

In het onderstaande fragment hebben we dit nagebootst. Fragment 1 laat een niet bewerkt stukje audio horen en fragment 2 hetzelfde stukje audio maar dan mét equalizer.

 

4: Don’t over-egg the pudding
Het aantal audio plug-ins voor audionabewerking is overweldigend. Als een kind in een snoepwinkel zou je ze allemaal willen uitproberen. Maar uiteindelijk staan ze maar ten dienste van één doel: De boodschap. Leuk om een vette galm onder een stem te zetten - net iets te hard, lekkerrr - maar we zijn geen dj bij Piet Piraat. Ja, met een kleine galm kan een stem net wat lekkerder klinken. Maar de plug-in is pas goed afgesteld wanneer je ‘m niet lijkt te horen.

5: Mix voor crappy speakers
Deze kennen we allemaal van radio en televisie. Tijdens het reclameblok moet je eerst het geluid wat harder zetten om reclame A goed te kunnen horen. Vervolgens word je zowat uit de bank geblazen omdat reclame B een compleet andere geluidsnorm aanhoudt.

Te vaak worden geluidselementen gewoon onder de video gekwakt (meestal te zacht). Laten we er even vanuit gaan dat je wat meer liefde voor het vak hebt en je mix afluistert via een hoofdtelefoon of een set goede speakers. Dan hoor je alles. Elk detail. Luister daarom aan het einde van de mix altijd nog even de audio op de speakertjes van je laptop of smartphone, want daarop word je video uiteindelijk bekeken. Grote kans dat je dan toch nog even wat kleine aanpassingen doet. Succes!

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie