Premium

Cem Tanyeri (Patagonia): 'Het duurde niet lang voordat ik me verzette tegen de gevestigde orde'

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal Cem Tanyeri van Patagonia Benelux.

Cem Tanyeri

Deze week was Cem Tanyeri (42), country manager Benelux voor Patagonia, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde hij zijn inspiratie op de Facebook-pagina van Nils Adriaans (één bijdrage per dag).

Tanyeri over zijn week: 'Patagonia staat bekend als een merk dat er zeer hoge waarden op nahoudt wanneer het gaat over verantwoorde productie met aandacht voor onze fabrieksarbeiders en het welzijn van de planeet. Wij geloven niet in de term sustainability, productie gaat immers altijd ten koste van de planeet. Wij erkennen dat en proberen de impact zo beperkt mogelijk te houden.

Daarom proberen wij consumenten aan te sporen om vooral datgene te kopen wat je daadwerkelijk nodig denk te hebben, liefst van hoge kwaliteit met een lange levensduur en reparatiemogelijkheden. Want onze missie is: 'We're in business to save our home planet.'

Dit doen wij niet alleen via onze supply chain, maar ook via onze campagnes en activistische houding tegenover partijen die zich zonder blikken of blozen schuldig maken aan greenwashing. Zo hebben wij ons diverse malen uitgesproken tegen het beleid van Donald Trump, schuwen wij ook niet om duidelijk te maken dat een Wall Street-bankier niet in een Patagonia fleece vest rond hoort te lopen en doneerden wij ooit een keer op Black Friday onze totale omzet van die dag aan onze NGO’s, ruim tien miljoen dollar.

Wat mij het meest trekt aan mijn rol bij Patagonia is dat ik dagelijks de kans krijg om mensen te inspireren een meer activistische houding aan te nemen en om daadwerkelijk te vechten voor hun overtuigingen. Ik heb het gevoel dat steeds meer jongeren zich lijken te ontkoppelen van de realiteit waarin wij zitten, en dat vind ik bijzonder spijtig. The world desperately needs more Activists and Rebels.

De volgende personen hebben mij persoonlijk geïnspireerd, ieder binnen hun eigen wereld.'

Hier zijn 5 pic(k)s:

1. Yvon Chouinard en Let My People Go Surfing

'Na mijn lange carrière bij Nike was ik eigenlijk helemaal klaar met de corporate wereld. De cutt-throat competitie en de oneindige jacht naar grotere winsten ten koste van alles woog op een gegeven moment niet meer op tegen het kunnen werken met de allergrootste atleten in de wereld. Ik had gezworen nooit meer voor een baas te werken totdat ik per toeval de kans kreeg om bij Patagonia aan de slag te gaan. Doorslaggevend in mijn beslissing was de visie en het charisma van Yvon Chouinard, de oprichter van Patagonia (zie foto). Ik vond veel inspiratie in zijn anti-corporate en pro-people houding. Yvon wilde nooit een zakenman worden en haat het als iemand hem een zakenman noemt. Het boek Let my people go surfing was voor mij een eye-opener en zette heel veel zaken in perspectief. Onze manier van ondernemen en consumeren ten koste van de planeet was eigenlijk mijn eerste stap in de wereld van verantwoorde consumptie en onze rol als mens daarin.

‘Real adventure is defined best as a journey from which you may not come back alive, and certainly not as the same person’. Een quote uit het boek die zeker geldt voor mijn journey bij Patagonia.

Ik raad het iedereen aan om dit boek te lezen.'

Yvon Chouinard
Yvon Chouinard

2. Anthony Bourdain stal mijn hart toen hij op de Congo rivier, aan boord van een krakkemikkig schip, besloot Coq au Vin te maken

'Mijn grootste passie in het leven is eten. Het delen van een maaltijd heeft een ongelooflijk bindende kracht en kan zelfs het grootste conflict doen de-escaleren. Niemand is ooit in staat geweest om de bindende kracht van eten zo goed te portretteren als Tony. Hij was een meester met taal en woorden en wist mij zodanig de televisie in te zuigen dat ik praktisch naast hem zat boven een bak dampende noodles ergens in een achterstraat van Bangkok. Hij nam geen blad voor de mond, zocht bewust de randen op van wat geoorloofd was en ging soms bewust voorbij die randen. Zijn rebelse houding en cultstatus oversteeg de bazen en producenten bij CNN die hem weinig in de weg konden leggen. Onbedoeld leverde hij regelmatig journalistieke meesterwerken tijdens zijn reizen naar conflictgebieden.

De Parts Unknown-aflevering met voormalig president Obama was misschien wel het hoogtepunt van zijn werk, maar hij wist mijn hart te stelen toen hij op de Congo rivier besloot Coq au Vin te maken aan boord van een krakkemikkig schip. De nacht deed zijn intrede en de kombuis was matig verlicht. Hij was gewapend met een mes dat zo stomp was dat het eerder kietelde dan sneed. Tegen alle verwachtingen in wist hij het voor elkaar te krijgen om iets te serveren dat kon doorgaan voor Coq au Vin, al was hij er zelf niet kapot van. Elke zichzelf respecterende kok is altijd kritisch op zijn eigen vaardigheden. 

Zoals ieder mens had hij zijn demonen, waar hij openlijk over sprak en naar zocht in zijn programma’s. Het was onvermijdelijk dat hij ons te vroeg zou verlaten. De postuum uitgekomen docu Roadrunner is een aanrader en gaat daar dieper op in.

Om met zijn mantra af te sluiten: 'Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.''

Anthony Bourdain
Anthony Bourdain

3. Lachlan Morton deed dit non-stop, door de kou vechtend tegen slaapgebrek en hallucinaties

‘Mijn second biggest passion is de fiets. Bij het grote publiek is de naam Lachlan Morton waarschijnlijk onbekend. Lachlan is een wielerprof bij Team EF-Education EasyPost. Hij is zeker niet de beste wielrenner, hij wist slechts 5 keer als winnaar over de streep te komen in de nietszeggende Tour of Utah. Wat hem zo bijzonder maakt is de manier waarop hij het fietsen gebruikt als instrument van activisme en avontuur.

Onlangs reed hij ruim 1600 km van München naar de grens met Oekraïne en haalde zodoende ruim 200.000 dollar op voor het Ukraine Crisis Relief Fund. Hij deed dit non-stop, door de kou vechtend tegen slaapgebrek en hallucinaties. Als iemand die dit zelf heeft meegemaakt weet ik hoe zwaar dit kan zijn. Zo deed ik vorig jaar mee met de Badlands ultragravel race (een ruim 700 kilometer lange gravel challenge door zeer verlaten gebieden in Spanje, red.) nadat ik geïnspireerd raakte door Lachlans Badlands-winst in 2020.

Zijn rit was geen one-off actie, afgelopen zomer reed hij de zogenaamde Alt Tour. Dagelijks fietste hij voor het professionele wielerpeloton van de Tour de France uit en sliep hij onderweg in zijn tent. In 18 dagen reed hij 225 uur, klom hij 66.000 meter en legde hij 5509 kilometer af naar de finish in Parijs. Ruim 2000 kilometer meer dan het peloton, omdat hij ook alle verplaatsingen met de fiets deed. Hiermee haalde hij ruim 360.000 pond op voor World Bicycle Relief.

Een veelzeggende quote van Lachlan: 'I’m not an overly political person. I’m just trying to do one thing I know how to do and engage the bike-riding community how to help.''

Lachlan Morton

4. De zwarte substantie is niet te drinken en loopt langs hun lippen over hun witte gewaden. Op dat moment verschijnt de politie

‘Dankzij mijn rol bij Patagonia heb ik het genoegen gehad om diverse NGO’s te mogen ondersteunen. Wij doen dit via onze Grants Program. NGO’s die zich inzetten voor het redden van de planeet kunnen twee keer per jaar een aanvraag doen voor een zogenaamde grant. Fossil Free Culture – Activism Through Art is een bijzonder collectief: een mix van artiesten, activisten en onderzoekers die zich inzetten voor het beëindigen van sponsoring van de publieke sector door bedrijven die hun geld verdienen met fossiele brandstoffen. Zij doen dit door kunst, expressie en protest samen te brengen in iets unieks. Een mooi voorbeeld is het Drop The Shell protest uit 2017 in het Van Gogh Museum.

Zeven muzen gekleed in het wit staan opgesteld op de trappen van het museum. Ze drinken een zwarte substantie uit een schelp in de vorm van het Shell-logo. Een van de muzen draagt een paragraaf voor uit een brief van Vincent van Gogh die bestemd was voor zijn broer. Hij schrijft over dapperheid tijdens gevaarlijke situaties, stijgend water en om de kracht te vinden om te kunnen overleven. De zwarte substantie is niet te drinken en loopt langs hun lippen over hun witte gewaden. Op dat moment verschijnt de politie.

Het is een bijzonder mooi, geweldloos protest waarin een urgente boodschap op een kunstzinnige manier wordt overgebracht. Een jaar later stopt het Van Gogh Museum zijn samenwerking met Shell. Knap staaltje activisme .’

Fossil Free Culture – Activism Through Art
Fossil Free Culture – Activism Through Art

5. ‘Thug Life’ was in feite een acroniem voor “The Hate You Give Little Infants, F- Everybody

‘Je bent van Turkse komaf en je kiest ervoor om naar het Gymnasium te gaan waar ze niet gewend waren om met ‘allochtone’ leerlingen te dealen. Het duurde dan ook niet lang voordat ik me begon te verzetten tegen de gevestigde orde. Mijn leven draaide helemaal rond hiphop en Tupacs muziek had de meeste invloed op de vorming van mijn wereldbeeld. Of zoals hij zei: 'Every time I speak, I want the truth to come out.'

Achteraf vormde hij misschien wel de basis van mijn kritische geest en activistische mind-set. Tupac kwam uit een familie die nauw betrokken was bij de Black Panther-beweging, wat ongetwijfeld ten grondslag lag aan zijn muziek en schrijfwerk. Zijn muziek was zoveel meer dan enkel lekkere West Coast-hiphop, veel van zijn werk ontsteeg dat genre en besprak juist serieuze onderwerpen zoals het doorgaans uitzichtloze leven van jonge Afro-Americans, police brutality, drugsgebruik en armoede. Velen kennen hem van zijn credo ‘Thug Life’ dat werd gezien als een verheerlijking van het bendeleven, maar in feite een acroniem was voor 'The Hate You Give Little Infants, F- Everybody'. Zijn teksten waren van hoogstaand niveau en complex opgesteld. Hij was een groot liefhebber van Shakespeare.

In het nummer Changes zegt hij onder meer:

'I see no changes, all I see is racist faces
Misplaced hate makes disgrace to races
We under, I wonder what it takes to make this
One better place, let’s erase the wasted
Take the evil out the people, they’ll be acting right
‘Cause both Black and White are smoking crack tonight
And the only time we chill is when we kill each other
It takes skill to be real, time to heal each other
And although it seems heaven-sent
We ain’t ready to see a black president
It ain’t a secret, don’t conceal the fact:
The penitentiary’s packed, and it’s filled with blacks'.'

Tupac Shakur
Tupac Shakur

Komende week is Anna Noyons, medeoprichter van social design studio Ink, curator van #RPOTFAW.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie