Extinction Rebellion verstoort opening Frans Hals-tentoonstelling wegens sponsorrelatie met ING

De klimaatbeweging eist dat het Rijksmuseum de sponsorrelatie met ING per direct verbreekt.

De Vrolijke Drinker - Frans Hals
Shutterstock

ING - en nu ook ING-beneficiënt Rijksmuseum - wordt verder onder druk gezet vanwege investeringen in fossiele energie. Extinction Rebellion heeft tijdens de opening van de Frans Hals-tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam namelijk actie gevoerd door met bewerkte schilderijen voor kunstwerken te staan.

De klimaatbeweging eist dat het Rijksmuseum de sponsorrelatie met ING per direct verbreekt. Als gevolg van de actie moest aanwezig publiek de zalen waarin actie werd gevoerd even verlaten.

XR vindt dat het Rijksmuseum door de sponsorrelatie haar goede imago laat misbruiken 'door ING, de grootste Nederlandse financierder van de klimaat- en ecologische crisis'. De actie, die tegelijkertijd in elke zaal zo'n vijf minuten duurde, zorgde voor verbolgen reacties van een aantal bezoekers.

Een van de actievoerders, die haar rede oplas naast het schilderij van Frans Hals, begrijpt dat de korte actie mensen heeft gestoord. 'Dat is het idee achter een disruptieve actie.'

Eerder kondigde Milieudefensie al aan dat het ING voor de rechter gaat brengen in een nieuwe klimaatzaak. Recent lanceerde de NGO daartoe ook een nieuwe publiekscampagne om steun en leden te verwerven.

Bron: ANP

Lees hier een interview met Donald Pols, directeur van Milieudefensie, waarin hij betoogt dat de klimaatzaak van Milieudefensie een steun in de rug is voor ING-topman Steven van Rijswijk.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie