Premium

Dit betalen de nieuwe eigenaren voor NRC

De handtekeningen onder het verkoopcontract van NRC Media worden snel gezet. Zo ziet de verdeling tussen de kopende partijen eruit.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

NRC Media komt voor een groot deel in Belgische handen. Mediahuis/Corelio, de Stichting Democratie en Media (SDM) en de Vereniging Veronica zijn , waarbij Mediahuis het grootste belang krijgt.

De huidige eigenaar, grootaandeelhouder Egeria, wilde naar verluidt 115 miljoen euro voor de uitgever van NRC Handelsblad en nrc.next.

De verdeling tussen de kopende partijen ziet er volgens bronnen dichtbij het verkoopproces als volgt uit: Mediahuis legt 35 miljoen euro neer, ABN Amro – adviseur van Mediahuis - financiert mee voor 35 miljoen, de Stichting Democratie en Media (SDM) 12,5 miljoen en de Vereniging Veronica 7,5 miljoen. Samen is dat 90 miljoen euro en dus een stuk lager dan de verlangde 115 miljoen. Maar mogelijk komt er nog een bedrag bij op basis van performance. Dat is echter onbekend.

Persgroep blijft distributie doen
Aanvankelijk zou het aandeel van SDM en Vereniging Veronica gelijk zijn: ieder 10 procent. SDM financiert nu meer. Dat haalt de stichting uit het belang in De Persgroep Nederland. In ruil daarvoor blijft De Persgroep Distributie de verspreiding van nrc.next en NRC Handelsblad verzorgen.

Verkoop voor einde jaar rond
Topman Gert Ysebaert  van Mediahuis zei deze week nog dat er ‘voor het eind van dit jaar’ een definitief akkoord zal worden bereikt. Een woordvoerster van de Stichting Democratie en Media zegt dat er over het verkoopproces rond NRC geen mededelingen worden gedaan. Ook ABN Amro doet geen mededelingen. Voorzitter Yoeri Albrecht van de Vereniging Veronica is niet bereikbaar voor commentaar.

Met de deal is Egeria nog voor het einde van 2014 van NRC Media af, zoals de investeerder dat - in een prospectus - aan zijn aandeelhouders had toegezegd. In maart werd dat Egeria NRC wilde verkopen.

Bij de overname zou een deel van de 400 banen verloren gaan. Daarbij zijn vooral ondersteunende functies in het geding. Er is het afgelopen jaar al flink gesneden in de salesafdeling.

Vijf jaar Egeria
Egeria is vijf jaar eigenaar geweest van het krantenbedrijf, samen met Derk Sauer. Egeria kocht NRC Media in 2009 voor 70 miljoen euro van De Persgroep. Het verwierf uiteindelijk een belang van 91 procent. Derk Sauer heeft 9 procent in handen.

Lees voor alle ontwikkelingen rond de verkoop van NRC Media ons .

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie