Premium

Finse premier onder vuur na feestvideo, terwijl er veel ‘ergere’ voorbeelden zijn

Oppositie wil dat Sanna Marin een drugstest doet.

Beelden van een dansende Sanna marin

Van een afstandje bekeken is het een storm in een glas water, hoewel wodka de lading misschien wat beter dekt. De Fins premier Sanna Marin ligt in eigen land onder vuur nadat er een privevideo uitlekte waarin ze feesten en zingend is te zien.

Voor mensen met een leven zal het allemaal niet zo schokkend zijn om te zien, voor mensen met een politiek leven blijkbaar niet. In Finland is er in ieder geval ‘geschokt’ gereageerd op de video, die inmiddels de hele wereld overgaat. Vanuit de Finse oppositie wordt schande gesproken en zelfs aangedrongen op een ​​vrijwillige drugstest voor de premier.

'Ik heb geen drugs gebruikt’, zei Marin in een reactie tegen verslaggevers, ‘dus het is geen probleem om een ​​drugstest te doen, maar ik vind het ook heel bijzonder dat zoiets nodig is.'

Dat er munt uit de uitgelekte feestvideo wordt geslagen is een nogal cynische kant van de politiek. Marin, ‘s werelds jongste premier, maakt geen geheim van dat ze af en toe een feestjes viert en is vaak gefotografeerd op muziekfestivals: ‘Ik heb een gezinsleven, ik heb een werkleven en ik heb vrije tijd om met mijn vrienden door te brengen. Vrijwel hetzelfde als veel mensen van mijn leeftijd’.

Bovendien moest ze zich vorig jaar verontschuldigden toen ze een avondje uitging in Helsinki, vlak nadat haar minister van Buitenlandse Zaken positief op corona was getest. Aanvankelijk kreeg ze te horen dat ze zich niet hoefde te isoleren omdat ze volledig was ingeënt, maar miste kort daarna een sms die haar adviseerde dat wel te doen.

De Finse premier nu neerzetten met de schijntegenstelling dat ze liever danst dan zich met belangrijke zaken van het land bezig te houden is klassiek politiek opportunisme. Bovendien zijn er veel ‘ergere voorbeelden’te vinden van dansende leiders van een land.

Onze eigen Mark Rutte bijvoorbeeld, die meestal goed op de hoogte is dat je niet moet eten of andere rare dingen doet als de camera’s draaien, maar dat even vergat.

Of de toenmalige Russische president Medvedev die in 2011 op nota bene de song American Boy ‘losging’.

Dat terwijl Medvedevs zijn voorganger Boris Jeltsin er vol met enthousiame (en drank) inging.  

En dit....

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie