‘Iedereen is klaar met de groene praatjes van het Shell-bestuur’

Na Milieudefensie spant nu ook ClientEarth een zaak aan tegen Shell.

De directieleden van Shell worden persoonlijk aangeklaagd omdat ze niet genoeg doen om het olie- en gasconcern te laten voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. De zaak wordt in het Verenigd Koninkrijk gevoerd door ClientEarth, een milieuorganisatie die via het recht het klimaatbeleid probeert aan te scherpen. Om het bestuur van Shell aan te kunnen spreken, heeft de organisatie zelf ook aandelen in het olie- en gasbedrijf.

Het bestuur brengt de toekomst van Shell in gevaar door niet genoeg te doen, stelt advocaat Paul Benson van ClimateEarth. Door nog veel geld in fossiele brandstoffen te steken zit Shell daar volgens de organisatie nog decennia aan vast, terwijl die brandstoffen door de energietransitie op den duur onrendabel worden. Daarmee komt volgens Benson op langere termijn de levensvatbaarheid van Shell in gevaar, kan de aandelenprijs kelderen en kunnen aandeelhouders veel geld verliezen. Daar stelt ClientEarth de directieleden persoonlijk aansprakelijk voor. Dat doet de organisatie met steun van pensioenfondsen uit diverse landen die aandelen Shell bezitten.

Niet accepteren

Shell zegt de beschuldigingen van ClimateEarth niet te accepteren. ‘Onze directeuren hebben voldaan aan hun wettelijke plichten en hebben, te allen tijde, in het belang van het bedrijf gehandeld’, reageert het bedrijf.

Ter verantwoording

Milieudefensie, dat in Nederland met succes een klimaatrechtszaak voerde tegen Shell, laat weten dat het de zaak van ClientEarth ‘heel erg toejuicht’. ClientEarth bouwt voort op de zaak die Milieudefensie in 2021 won van Shell. Daar verwijst de Britse organisatie ook naar.

‘Iedereen is klaar met de groene praatjes van het Shell-bestuur: de aandeelhouders, de politiek, de mensen’, stelt Milieudefensie. De organisatie zegt dat het ‘niet anders kan’ dan dat Shell en zijn bestuursleden ter verantwoording worden geroepen.

Bron: ANP

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie