Podcastster Joe Rogan bezorgt Spotify enorme pr-ophef

Spotify ziet gebruikers en bekende muzikanten vertrekken na kritische coronapodcasts van Rogan. Spotify handelt snel en geeft meer openheid.

Joe Rogan
Afbeelding: Spotify

Spotify gaat gebukt onder internationale kritiek van wetenschappers, muzikanten en bekenden omdat het streamingsplatform onvoldoende zou doen om desinformatie tegen te gaan. Met name de podcastshow van Joe Rogan - die exclusief op Spotify te beluisteren is - ligt onder vuur. Rogan interviewde de afgelopen tijd meerdere wetenschappers die onjuiste informatie over het coronavirus en -vaccins deelden. Neil Young en Joni Mitchell verwijderden afgelopen week uit protest hun muziek van Spotify, diverse podcasthosts willen dat het platform verbeteringen gaat doorvoeren en Rogan belooft voortaan meer onderzoek te gaan doen voor zijn podcasts. 

Spotify laat bewuste afleveringen online

De aandelenkoers van Spotify zit al maanden in een neerwaartse spiraal, nu versterkt door de ophef rondom Rogan. In de afgelopen week zag Spotify twee miljard aan beurswaarde verdampen - op een totale beurswaarde van 32 miljard.

De streamingsdienst maakte dit weekend een plan wereldkundig om gebruikers beter te gaan informeren over het coronavirus, via een speciale 'hub' die in de komende dagen wereldwijd beschikbaar komt. De hub was al jaren beschikbaar voor Spotify-medewerkers, maar niet voor het publiek. Daar komt nu verandering in, want volgens Spotify-directeur Daniel Ek was zijn platform 'niet transparant genoeg over zijn contentvoorwaarden.'

Niet iedereen vindt de stap van Spotify genoeg. Critici willen dat Spotify de podcastafleveringen van Rogan waarin onwaarheden over het coronavirus besproken worden, offline haalt. Het platform zegt dat niet te gaan doen omdat de inhoud geen voorwaarden schendt. Wel heeft Spotify naar eigen zeggen twintigduizend andere podcast-afleveringen verwijderd omdat die wél in strijd zijn met de voorwaarden. 

Ek krijgt kritiek van media-experts, die zeggen dat de Spotify-directeur te laat (na een paar weken) reageert op de ophef en de plank deels misslaat. Ek noemt de podcast van Rogan of de podcastshow niet bij naam en zegt voor de inhoudelijke vrijheid van alle podcasters te staan, mits zij aan de voorwaarden voldoen.

Rogan maakt excuses

De ophef rondom Rogan is slecht nieuws voor Spotify, dat de wereldberoemde podcaster in 2020 binnenhaalde. Sindsdien is The Joe Rogan Experience-show alleen op Spotify te beluisteren, een licentiedeal die Rogan naar verluidt meer dan honderd miljoen dollar oplevert. Gemiddeld luisteren zo'n elf miljoen abonnees naar een aflevering, waarmee Rogan veruit de populairste podcaster is. 

De superster zegt in een video op Instagram het jammer te vinden voor Spotify dat er een rel ontstaan is rondom zijn podcasts. Dat het platform labels gaat hangen aan podcasts die controversiële informatie bevatten, stemt Rogan naar eigen zeggen blij. Verder belooft Rogan beter onderzoek te gaan doen naar de onderwerpen die hij bespreekt in zijn podcasts en zegt hij 'geen harde gevoelens te hebben naar Neil Young en al helemaal niet naar Joni Mitchell.' Wel vindt hij dat mensen 'een verkeerd beeld van hem hebben' en weerspreekt hij 'desinformatie te promoten'. 

Neil Young en prins Harry

Young en Mitchell verwijderden hun muziek afgelopen week van Spotify nadat honderden wetenschappers een open brief naar Spotify gestuurd hadden waarin ze vroegen om harder op te treden tegen de misinformatie die in podcasts gedeeld wordt. De brief verwees expliciet naar de podcastshow van Rogan.

De twee bekende muzikanten roepen collega's op om Spotify ook in de ban te doen. Prins Harry en Meghan - ook via een miljoenendeal verbonden aan podcasts op Spotify - vragen Spotify via hun management om meer te doen om desinformatie tegen te gaan. Brené Brown stopt ondertussen 'tot verder bericht' haar podcastshows die ze exclusief voor Spotify maakt. Brown geeft geen reden voor haar besluit, al is de timing uiteraard opvallend. 

Op Twitter was de hashtag #DeleteSpotify vrijdag trending, al is onduidelijk hoeveel abonnees daadwerkelijk vertrokken zijn. Tot dusver zijn er geen adverteerders die Spotify boycotten. 

YouTube

Spotify is niet het enige platform dat worstelt met de content van Joe Rogan. YouTube verwijderde een video-interview van Rogan met een anti-corona-expert wegens het verspreiden van desinformatie. Het Twitter-account van dezelfde expert was kort ervoor al verwijderd, om dezelfde reden. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie