Snapchat maakt (beperkt) ouderlijk toezicht beschikbaar

Met de Family Center-functie kan een ouder deels bijhouden hoe zijn of haar kind Snapchat gebruikt. Maar veel functies ontbreken.

Afbeelding: Snapchat

Snap - het bedrijf achter Snapchat - lanceert een ouderlijk toezicht-functie waarmee ouders hun kinderen op Snapchat in de gaten kunnen houden. De functie, in het Engels aangeduid als Family Center, werd vorig jaar al zonder details aangekondigd. In de Verenigde Staten en een handvol andere landen is Family Center direct beschikbaar, Nederland volgt begin oktober. 

Om de ouderlijk toezicht-functie te kunnen gebruiken, moet de ouder de Snapchat-app installeren en die koppelen aan de Snapchat-app van zijn of haar kind. Het kind dient hier toestemming voor te geven. Daarna ziet de ouder de vriendenlijst van het kind, die normaliter niet zichtbaar is voor de buitenwereld. Ook ziet de ouder met welke personen het kind de afgelopen week gepraat heeft - zonder de inhoud van de gesprekken te kunnen zien. Als een ouder vermoedt dat er sprake is van misbruik, kan hij of zij wel melding maken bij Snapchats veiligheidsafdeling.

De ouderlijk toezicht-functie werkt alleen bij kinderen tussen de 13 en 18 jaar oud. Snapchat laat - officieel - alleen kinderen vanaf 13 jaar een account aanmaken. De ouder moet minimaal 25 jaar oud zijn om de ouderlijk toezicht-functie te kunnen gebruiken.

Onderstaande video van Snapchat licht de ouderlijk toezicht-functie uit.

Beperkingen

Diverse Amerikaanse media, waaronder Techcrunch, noemen de Family Center-functie van Snapchat beperkt in mogelijkheden. Als gezegd kan een ouder niet zien wát het kind zegt en voorkomen dat het kind anderen toevoegt als vriend. Bovendien kan een ouder niet voorkomen dat het kind berichten, foto's of video's naar een persoon stuurt en niet voorkomen dat het kind zijn of haar live locatie aanzet in de Snapchat-app. 

De ouderlijk toezicht-functie heeft daarnaast geen invloed op het Discover-tabblad in de Snapchat-app. Dit tabblad is bedoeld om boeiende content te ontdekken, maar ligt al een tijd onder vuur. Zo moest Snap zich vorig jaar op een Congreszitting verdedigen tegen Amerikaanse senatoren, die zich afvragen waarom Snap clickbait-content, advertenties voor sexuele games en artikelen rondom porno en drankgebruik laat zien aan minderjarige gebruikers.

Techcrunch schrijft op basis van eigen bevindingen dat het Discover-tabblad 'consistent bewust schokkende foto's' laat zien die passen bij 'lage kwaliteit clickbait-artikelen die je overal op het internet tegenkomt.'

Snapchat heeft betaald abonnement

Eind juni introduceerde Snapchat een betaald abonnement, dat in Europa 4 euro per maand kost en beschikbaar is naast de gratis versie van Snapchat. De betaalde versie is op moment van schrijven nog niet beschikbaar in Nederland, voegt extra functies toe en toont - net als de gratis variant - reclames in de app. 

Het ouderlijk toezicht in de Snapchat-app komt beschikbaar voor gratis en betalende gebruikers.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie