Topman CrossFit stapt op na tumult over uitspraken over George Floyd

Sponsors weg, sportscholen woedend: Greg Glassman kon niet ander dan te vertrekken, 'met pensioen te gaan'.

Training CrossFit
123RF

Greg Glassman, de oprichter en ceo van CrossFit, stapt op na het tumult dat is ontstaan na zijn opmerkingen over de dood van George Floyd.

Glassman plaatste onder meer een tweet in waarin hij de dood van George Floyd vergelijkt met het coronavirus. 'It's FLOYD-19',schreef hij toen het Institute for Health Metrics and Evaluation’s een statement rondstuurde onder de kop ‘Racism is a public health issue’.

Ook zou Glassman in een Zoom-meeting met aangesloten sportschooleigenaren vraagtekens hebben geplaatst bij de protesten na de dood van Floyd. 'We rouwen niet om George Floyd - ik denk niet dat ik of een van mijn medewerkers dat doet.'

Sponsors en sportscholen boos

De opmerkingen zorgden voor een storm van kritiek op Glassman. Sponsor Reebok, dat de enige licentiehouder is van CrossFit-kleding en -schoenen, besloot de samenwerking te stoppen.  Roque, de maker van fitnesshulmiddelen besloot de opmerking van Glassman niet te tolereren en drong aan op zijn vertrek.

Ook Nederlandse sportschoolhouders reageerden woedend op Glassmans uitspraken. Arie Boomsma, de eigenaar van Vondelgym, kondigde aan de banden te verbreken. ‘We hebben besloten de samenwerking van onze drie locaties niet voort te zetten totdat we het gevoel hebben weer op één lijn te zitten met de organisatie’, schrijft zijn bedrijf in een verklaring.

Advertentie
advertisement

CrossFit Amsterdam laat weten ‘buitengewoon verdrietig en teleurgesteld te zijn dat zijn opvattingen op enigerlei wijze met onze community worden geassocieerd'.

Met pensioen

Excuses van Glassman mochten niet meer baten, de druk om op te stappen werd te groot. Dinsdagavond maakte hij zijn vertrek bekend via een verklaring op de site. met de vreemde kop: Greg Glassman met pensioen. 

Glassman: 'Ik neem ontslag als ceo van CrossFit, Inc. en ik heb besloten met pensioen te gaan. Op zaterdag creëerde ik een breuk in de CrossFit-gemeenschap en deed ik onbedoeld veel van haar leden pijn.

Glassman richtte CrossFit 20 jaar geleden samen met zijn ex-vrouw Linda op in Santa Cruz, Californië. Er zijn nu meer dan 14.000 sportscholen wereldwijd die onder licentie van het merk werken.

Plaats als eerste een reactie

Advertentie