Van Rijn start campagne om zwangeren af te houden van het roken

Bijna een kwart van de laagopgeleide zwangeren rookt. Onacceptabel, vindt de staatssecretaris

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt met een campagne om roken voor, tijdens en na de zwangerschap tegen te gaan. Daarin zal naast kennis over de gevaren ook de sociale norm centraal staan. Roken terwijl je zwanger bent of wil worden, dat doe je gewoon nooit. De sociale omgeving van zwangeren zal worden aangespoord om ook mee te helpen.

Aangeboren afwijkingen

8,6 procent van de zwangere vrouwen rookte gedurende de gehele zwangerschap in 2015. Van de lager opgeleide vrouwen is dat bijna een kwart (22,1 procent). Roken voor, tijdens en na de zwangerschap heeft een enorme impact op de ontwikkeling van het kind. De risico’s zijn legio. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam, vroeggeboorte, astma, overgewicht, aangeboren afwijkingen en leerproblemen. Behalve de directe gezondheidsrisico’s als gevolg van het meeroken op je kind, neemt de kans ook toe dat het kind later zelf gaat roken.

Rookvrije generatie

Van Rijn: ‘Wij willen toe naar een rookvrije generatie. Kinderen die nu geboren worden, zouden nooit moeten meeroken of zelf gaan roken. Daarom is het verboden om aan jongeren sigaretten te verkopen. Daarom is er een reclameverbod. Daarom gaan we afschrikwekkende plaatjes op pakjes plakken. Noem maar op. Maar rookvrij opgroeien start natuurlijk in de buik en met het goede voorbeeld dat ouders kunnen geven.’

Professionals

Stoppen met roken is moeilijk. Daarom wil Van Rijn samenwerken met professionals: verloskundigen, kinderartsen, jeugdartsen, gynaecologen, kraamverzorgenden, verslavingsartsen en huisartsen.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie