SEA adverteren werd in 7 jaar ruim 50% duurder

Stijgende Google advertentiekosten bedreigen rendement middelgrote webshop

De kosten voor Google Ads zijn afgelopen jaren sterk gestegen, zo blijkt uit onderzoek van Brandfirm. Het online marketingbureau analyseerde 6 miljard vertoningen, 50 miljoen klikken en 22 miljoen euro aan advertentiebestedingen tussen 2011 en 2018. Hieruit blijkt dat de kosten van het werven van bezoekers op de desktop in zeven jaar is gestegen van 36 cent naar 56 cent per vertoning. Omgerekend komt dit neer op een stijging van 55%. De kosten voor het werven van bezoekers op mobiele device nam over dezelfde periode toe van 26 cent naar 33 cent, of 26%.
 

Zorgwekkend

De prijsstijging doet vooral pijn bij middelgrote webshops, zegt Christiaan Pol, directeur van Brandfirm. Om zichtbaarheid te krijgen moeten zij op zoekwoorden bieden tegen spelers als Coolblue en bol.com, ‘Sommige van deze webshops geven structureel meer uit aan Google advertenties dan het ze oplevert. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling die niet snel zal ophouden. Want de economie blijft groeien, waardoor de vraag stijgt en de advertentiekosten verder oplopen.

Een alternatief voor SEA is volgens Pol meer aandacht te leggen op loyaliteit. Het behouden van een klant is goedkoper dan het werven van een klant. Te veel webshops richten hun KPI’s in op de kosten per nieuwe klant, in plaats van de customer lifetime value (CLTV). Wees constant bezig met de CLTV en hoe je deze waarde kunt verhogen; stimuleer bijvoorbeeld herhaalaankopen.’ Kostenverlaging is daarnaast haalbaar door budget te verplaatsen naar werving via mobile.


Juiste doelgroep

Ook adviseert Pol om gebruik te maken van campaign automation en slim gebruik te maken van data. ‘Meet de performance van branding dan ook, door inzicht te verkrijgen in de campagne-impact op brand awareness. Zo weet je zeker dat je de juiste doelgroep bereikt.’

Advertentie
advertisement

Reacties:

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie