De Werkplek van Robot Kittens is de digitale speeltuin van morgen

In The Annex experimenteren talentvolle nerds met nieuwe technische toepassingen.

De Werkplek van Robot Kittens is de digitale speeltuin van morgen
Marijn Scheeres

In de leegte van een bijgebouw ergens in Hilversum, dichtbij het centraal station, is de digitale toekomst te zien: The Annex, by Robot Kittens. Een creatieve speeltuin, apart van het kantoor van het digitale marketingbureau. De verguisden van jaren geleden zijn inmiddels de helden van morgen, omdat ze verder zien en beyond. Deze nerds en likeminded komen in The Annex samen om te spelen met technische vernuftigheden die de wereld veranderen.  

 De entree is een kleine deur rechts van het midden in een grijs rolluik van een gebouw dat waarschijnlijk in een ver verleden dienst deed als een garage. Met monteurs die auto’s weer aan de praat kregen. Een groot opvallend kleurrijk graffitikunstwerk op de muur binnen maakt de rauwheid van de entrance compleet.  

De Werkplek van Robot Kittens is de digitale speeltuin van morgen
De Werkplek van Robot Kittens is de digitale speeltuin van morgen Marijn Scheeres

Opvallend is de leegte van de langgerekte ruimte, niet per se omdat er bijna niemand is vanwege de huidige richtlijnen, maar meer omdat er slechts helemaal achterin een verdwaald bureau staat. Daarop een paar computers, laptops en ander technische vernuft. 

Tijmen Mulder, samen met Niels Filmer en Patrick van der Werf co-founder van Robot Kittens, vertelt dat The Annex een uitgegroeid hobbyproject is. ‘De winst van Robot Kittens wordt hier in een variëteit aan projecties en digitale initiatieven gestoken, zodat creatief talent met nieuwe technische toepassingen kan experimenteren.’  

De 'tennis court' in The Annex
De 'tennis court' in The Annex Marijn Scheeres

In de fysieke leegte van het gebouw zijn de digitale mogelijkheden dan ook eindeloos. Playful kan kennis gedeeld worden over en ervaring opgedaan met motion capture, holographic displays, VR en virtuele producties.  

Halverwege het industriële gebouw ligt een ‘tennis court’ zonder net waar waar onopgespannen rackets bijliggen. De rackets hebben een sensor om met een groepje multi-player games te spelen. Mulder geeft aan dat de drang altijd te willen blijven spelen in het dna zit van de Robot Kittens, ooit begonnen onder de naam Angry Men. Het bureau wil de ‘bar pushen’ van de huidige techniek. Zowel voor de bureaus en klanten waarvoor ze werken, maar ook voor zichzelf: ‘Wij zijn nooit uitgeleerd of uitgespeeld.’ Toch is het niet alleen maar playful, met de toepassingen kunnen bijvoorbeeld ook virtuele trainingen worden gegeven aan politie of ambulancemedewerkers. 

De Werkplek van Robot Kittens is de digitale speeltuin van morgen
De Werkplek van Robot Kittens is de digitale speeltuin van morgen Marijn Scheeres

Open source

Er hangen motion capture-camera’s in de open ruimte die de mogelijkheid bieden om games en animatiefilms te ontwikkelen. Samen met het ‘tracking suit’ kunnen ze menselijke bewegingen registreren en digitaal nabootsen… Alle dit soort faciliteiten zijn voor iedereen te gebruiken als een soort ‘open source’.  

‘Er staan straks hackathons op het programma en dan is iedereen welkom, natuurlijk binnen het toelaatbare’, zegt Mulder. Het ongebreidelde enthousiasme van de paar aanwezige Kittens maakt dan ook direct duidelijk dat hier creatieve digital development niet in stilte hoeft te worden gedaan. 

De studio in The Annex het ontwikkelen van fysieke onderdelen
De studio in The Annex het ontwikkelen van fysieke onderdelen Marijn scheeres

Verwacht oogverblindend resultaat

Het ‘nerdhouse’ zal straks de ontmoetingsplaats zijn voor de digital natives die in die wereld nooit willen stoppen met spelen. Je gooit er gewoon even een holografische kluwen garen naar binnen en het creatieve bolwerk zal er een ongeëvenaard technisch experiment op loslaten, waarvan het resultaat door een hololens gezien oogverblindend zal zijn.  

Deze digitale wereld, daar gebeurt nu meer dan op kantoor of thuis.  

Dit is is terug te lezen in editie #6 [november] van het vakblad Adformatie.

Lees ook: 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie