Premium

Gecancelde B2B events zoeken massaal naar online alternatieven

Het ene live event na het andere wordt afgezegd. Gerrit Heijkoop van LiveOnlineEvents kan de vraag nauwelijks aan.

‘Vorige week kreeg ik nog telefoontjes. Nu regent het vooral appjes.’, zegt Gerrit Heijkoop van LiveOnlineEvents. Zijn bedrijf verzorgt al tien jaar de digitale streaming van evenementen. Maar de afgelopen weken worden ze massaal benaderd door organisatoren die op zoek zijn naar een oplossing. De meest gestelde vraag: hoe men toch ‘iets’ van het evenement kan redden.

Volop geschakeld

LiveOnlineEvents biedt tal van digitale diensten zoals het verslaan van breakoutsessies en virtuele rondetafelgesprekken. Evenementen waar informatieoverdracht van content centraal staat, daar zijn ze met name goed in. Om het geheel te verlevendigen wordt er volop geschakeld tussen verschillende sprekers, video’s en andere bronnen.

Heijkoop zegt dat wie een evenement niet afzegt of verschuift, nu vooral aan het twijfelen is. Dat heeft ook een financiële reden: ‘Organisatoren die nu op eigen houtje beslissen om de boel te cancellen, lopen zelf een groot financieel risico. Als de overheid straks Nederland op slot gooit dan kunnen ze zich op een force majeure beroepen.’

Vliegschaamte

LiveOnlineEvents doet precies wat de naam zegt, vertelt Heijkoop. Hij staat op dit moment op een medisch congres in Noordwijk. De lege stoelen zijn vervangen door camera’s. Bezoekers aan het congres volgen het programma op het podium via een verbinding, live op een eigen locatie. Heijkoop: ‘Bij zijn openingswoord zei de verenigingsvoorzitter dat dit het meest CO2-neutrale congres uit de geschiedenis van de organisatie ging worden.’

Hoewel Heijkoop enigszins is overdonderd door de grote belangstelling is de groeiende aandacht voor online als alternatief voor een congres, al een tijdje aan de gang. Heijkoop: “Vliegschaamte zette de aandacht voor online events als alternatief een tijdje geleden al op de agenda. Maar deze vraag hadden we natuurlijk niet kunnen voorspellen.’

Coronaclausule

Hoewel het zakelijk prettig is, maakt hij zich niet al te vrolijk over de plotse verschuiving van live naar online alternatieven. ‘Voor veel cateringbedrijven, evenementenlocaties en andere leveranciers is het natuurlijk heel tragisch. Je kan flink het schip ingaan.’ Zelf houdt hij ook een slag om de arm: in de contracten heeft hij een speciale coronaclausule laten opnemen. Mocht LiveOnlineEvents door ziekte van medewerkers er niet in slagen de productie rond te krijgen, dan geldt voor hen hetzelfde als voor de rest van onze dienstverlenende maatschappij. Dan is het overmacht.

Andere alternatieven:

Marveltest
Platform dat de interactie tussen beursbezoekers op zoek naar geld en goede ideeën nabootst. Initiatief van, onder meer, Quoteman Maarten van de Biggelaar.

Capital C Virtual Event Space
In de High Light, de glazen koepel op het dak van de voormalige Diamantbeurs in Amsterdam, is een studio gebouwd speciaal voor het live streamen van events.

Webinar
Diverse aanbieders, zoals webinar.nl van Euronext met studio’s in Amsterdam, Rotterdam en Brussel. Studiohuur inclusief licht, geluid en 2 HD camera’s plus professionele regie.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie