Reclame slecht voor de wereld. Of niet?

Om de aarde te redden, moeten olie-, gas-, mijnbouw- en... reclamebedrijven radicaal krimpen, zeggen wetenschappers. Dat is een denkfout.

Reclamebureau
123rf

Van de wetenschap mag je enige wijsheid verwachten, maar onlangs ging het toch mis. Kan natuurlijk gebeuren, maar wel goed om dat dan even te corrigeren. Zeker als de denkfout een vak raakt dat mij aan het hart gaat en waar ik nog altijd graag tegenaan schuur.

In een manifest, te lezen in Trouw, werd onlangs gesteld dat ‘olie-, gas-, mijnbouw- en reclamebedrijven radicaal zullen moeten krimpen’. Dit om onze aarde te redden. Een opvallend rijtje om als reclamewereld tussen te staan. Die trouwens tot nu toe opvallend stil hierover is.

Gedragsverandering burgers

170 wetenschappers hebben in het manifest hun handtekening gezet onder ideeën die noodzakelijk zijn voor een betere wereld. Op zich goed natuurlijk en tegelijk niets nieuws onder de zon. Ideeën wat we moeten doen zijn er, al een tijdje, genoeg. Dé grote uitdaging is hoe we deze ideeën straks nou echt gaan implementeren. Hoe we dat samen voor elkaar gaan krijgen. Over zo’n strategie hoor je nog veel te weinig.

Eén ding is zeker, er zal een enorme gedragsverandering van burgers moeten plaatsvinden. Iedereen die denkt dat we straks wel bekeerd de crisis uit zullen komen leeft in dromenland. Een jaartje in quarantaine helpt, maar niet genoeg.

Een branche die een belangrijke rol kan spelen in die gedragsverandering is, logischerwijs, één die iedere dag met het veranderen van gedrag bezig is. Dat is de reclamewereld. Ze doet dat overigens steeds vaker samen met de wetenschap. Ook op maatschappelijke vraagstukken. En daarin is ze niet zelden zeer effectief.

Afgeserveerd

Een rookvrije generatie, betere prestaties op school, minder vuurwerk- auto- en fietsongelukken, minder alcoholgebruik bij jongeren, meer geld voor goede doelen, minder plofkippen in de supermarktschappen, levens redden bij hartstilstand, je geliefde iets moois zeggen voordat het te laat is; bureaus helpen er hard aan mee.

Te kort door de bocht dus om deze sector af te serveren als één die alleen maar ‘overmatig consumptiegedrag aanjaagt’. Daarom maar even herstellen dat manifest. En weet je wat wetenschap, dan voor deze keer: we see it through the fingers. #doeslief

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Rob Linssen
1. Er is geen denkfout te ontdekken in de bewering dat de reclamebranche een koopaanjager is. Ja, wij doen aan gedragsverandering: eerst kocht je niet, nu koop je wel. Eerst nam er 1, nu neem je er 10. Eerst wilde je vissen, nu wil zwemmen op Antartica. Gedragsverandering.
2. Is daar iets mis mee dan: koopaanjager?
Het antwoord op 2 gaat over iets heel anders. Dat kun je betrekken jezelf, je vak, je bureau, je klanten, Nederland, Europa, de wereld, whatever. Dat kan ruiken naar zelfreflectie, een visie op de wereld, de toekomst van je kinderen, wat dies meer zij. Maar dat niet niets af aan punt 1.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Marcel Ossendrijver
Het is te kort door de bocht om "Een rookvrije generatie, betere prestaties op school, minder vuurwerk- auto- en fietsongelukken, minder alcoholgebruik bij jongeren, meer geld voor goede doelen, minder plofkippen in de supermarktschappen, levens redden bij hartstilstand, je geliefde iets moois zeggen voordat het te laat is; bureaus helpen er hard aan mee" als argument te hanteren waarom de reclame industrie een uitzondering is. Het grote geld wordt natuurlijk wel degelijk besteedt aan een hoop verderfelijke zaken. Misschien beter om te kijken of we de power of advertising in kunnen zetten voor het goede, zoals bijvoorbeeld Dawn en Triodos proberen met 'Reset de economie'. Als we kunnen aanzetten tot gedragsverandering kunnen we daar ook goede dingen mee bewerkstelligen. Dingen die verder gaan dan goede doelen communicatie maar grote merken die hun budgetten daaraan besteden...
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie