Trending deze week: Gas, de positieve app voor jongeren

Robert Withagen van Dorst & Lesser spot wekelijks de laatste trends op social, zodat je weet wat er speelt of gaat spelen.

500.000. Dat is het aantal keer dat deze nieuwe populaire 'antisocialmedia-app' al is gedownload. Naast BeReal en TikTok Now is er nu namelijk nog een app die favoriet is bij jongeren in de Verenigde Staten: Gas.

Op het moment van schrijven domineert Gas de top van de Apple Store-downloads. En nee, we hebben het hier niet over een app om de benzineprijzen in de gaten te houden. Maar wat is Gas dan wel?

Kortgezegd:Gas is een app waar middelbare scholieren elkaar anoniem complimenten kunnen sturen door een stelling te beantwoorden. Hoewel de app maar in bepaalde regio’s van de VS beschikbaar is, is hij al; een half miljoen keer gedownload.

Tieners kunnen de app downloaden en zich door middel van locatiegegevens aanmelden op hun eigen middelbare school. Na het toevoegen van vrienden, vullen ze anoniem een aantal multiplechoice-vragen in over scholieren op dezelfde school. Vragen als: 'Wie is de knapste persoon die je ooit hebt ontmoet?' Of: 'Wie is je stiekeme crush?'.

Screenshot van de app Gas

Klinkt bekend? Dat kan kloppen want de bedenker van Gas, Nikita Bier, bedacht ook TBH, een vergelijkbare app die door Facebook werd gekocht in 2017, maar in 2018 alweer werd stopgezet. 

Net zoals bij TBH, zijn de stellingen positief, om tieners aan te dringen om elkaar complimenten te geven. Of, in andere woorden: 'Om elkaar gas te geven'. De intentie van de app is om een platform te creëren dat zorgt dat we positiever over onszelf gaan denken als we de makers van Gas mogen geloven.

Dit idee is natuurlijk niet nieuw, maar er lijkt een trend gaande te zijn in nieuwe socialmediaplatformen die authenticiteit en kleinere sociale kringen benadrukken. Dat klinkt natuurlijk fantastisch als tegenhanger van apps waar het draait om perfecte plaatjes en zoveel mogelijk volgers. Zal deze app ook overwaaien naar ons land?

Robert Withagen van Dorst & Lesser, gespecialiseerd in de creatie van socialmediastrategieën en content, schrijft wekelijks #trending.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie