Trending deze week: wat is er aan de hand met social video content?

TikTok en Instagram komen allebei met een eigen insteek die het landschap van social video kan veranderen. We praten je bij.

TikTok is weer aan het testen en deze keer gaat het om een grote update: video’s plaatsen die tot wel zestig minuten duren. Daarmee gaan ze de strijd aan met grote speler YouTube en wij zijn vooral benieuwd hoe Instagram hierop gaat reageren. Zeker omdat Instagram onlangs bekendmaakte dat zijn algoritme Reels-video's van negentig seconden minder vaak pusht.

Jouw aandacht 60 minuten vasthouden

Dat is wat TikTok met deze nieuwe feature wil doen. Momenteel zijn TikTok-video's maximaal tien minuten, dus dit is een flinke stap. Hiermee biedt het platform kansen voor creators en marketeers om nog meer de diepte in te gaan. Denk aan langere vlogs, diepgaande verhalen, uitgebreide make-up tutorials en langere sketches. Jouw campagnedoorvertaling kan nu dus ook op TikTok. Op dit moment wordt er vaak verwezen naar een deel twee in een volgende video.

TikTok zegt de creators met langere video's nog meer kansen te willen geven, maar gaat tegelijkertijd nog meer de strijd aan met concurrent YouTube.

Screenshot van Matt Navarra op Threads

Instagram houdt het kort

Opmerkelijk is vooral dat Instagram onlangs eigen tips & tricks deelde en die wat heel anders zeggen over langere content. Volgens Instagram kunnen Reels langer dan negentig seconden het bereik en de betrokkenheid verminderen door afhakende kijkers. Daarnaast hebben ook watermerken van derden, lage kwaliteit en niet-zelfgemaakte video’s een slechte impact op de verspreiding van het algoritme, waarmee Instagram echt wil inzetten op authentieke content.

Instagrams tips voor distribution

Het is vooral opvallend dat Instagram zegt dat video’s van negentig seconden of meer dus een negatief effect kunnen hebben, want het socialmediabedrijf test ondertussen ook Reels van drie tot tien minuten. Heroverweegt Instagram zijn strategie nu TikTok nog meer mensen naar zich toe wil trekken?

Voor het plaatsen van jouw boodschap is het vooral belangrijk om te kijken naar de boodschap die je over wil brengen, waar de beoogde doelgroep zich vooral bevindt en welk platform daar het meeste bij past. 

Creative Social Agency Dorst & Lesser spot wekelijks de laatste trends op social, zodat je weet wat er speelt.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie