Premium

BN’ers en reclamemensen werken samen voor kettingbrief #nietjouwschuld

Campagne van Centrum Seksueel Geweld gedeeld met ruim 6500 leerkrachten en schoolleiders zodat zij misbruikte kinderen kunnen bijstaan.

Centrum Seksueel Geweld schreef een open brief aan misbruikte kinderen onder de noemer #nietjouwschuld. Nu, met de hulp van BN’ers als Dieuwertje Blok, Geraldine Kemper, Maurice Lede, Jeangu Macrooy en minister Hugo de Jonge bereikt de brief de leraren in het onderwijs. Het initiatief, gestart vanuit een oproep van Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld, in het programma M, heeft als doel om misbruikte kinderen via docenten te bereiken om ze vervolgens met hun traumatische ervaringen te helpen. 

Sinds de oproep is het initiatief inmiddels gedeeld met ruim 6500 leerkrachten en schoolleiders in het primair, middelbaar en MBO-onderwijs. Zij ontvingen afgelopen week de (video)brief en tips om leerlingen die hen eventueel in vertrouwen nemen goed te begeleiden.

Uitleg brief #nietjouwschuld
Uitleg brief #nietjouwschuld

De aanjagers #nietjouwschuld

Na de oproep in programma M: 'Hoe kunnen we kinderen steunen die thuis seksueel misbruik meemaken?’ reageerden er enkele communicatiedeskundigen, waaronder Bing Gall, executive producer De Haaien, Thomas Reinhold, freelance creative/copywriter, Gerben van der Zwaard, strategist at Achtung! mcgarrybowen & Studio Kraftwerk, Derek van Egmond [editor] en Mischa Schreuder, creative director bij PublicisGroupe , Jessica Brukx van Women-at-work en Ellen de Ruiter freelance communicatie professional, die de uitzending toevallig zagen. Ze gaven gehoor aan de oproep en hebben de campagne op touw gezet. De reclamemensen zijn daarmee direct de aanjagers van het succes van #nietjouwschuld. Zo kregen zij de open brief bij leraren en kinderen onder de aandacht.

Brief aan jou #nietjouwschuld
Brief aan jou #nietjouwschuld

Open brief #nietjouwschuld 

Vorige maand schreef het Centrum Seksueel Geweld een open brief met de titel #nietjouwschuld gericht aan kinderen die thuis seksueel misbruik meemaken. De brief is samengesteld uit steunbetuigingen van mensen, die zelf als kind seksueel misbruik hebben meegemaakt. Verschillende BN’ers hebben de brief als videoboodschap ingesproken en hierdoor kreeg de brief op social media veel aandacht.

Het belangrijkste doel - het bereiken van kinderen, via leerkrachten en het ondersteunen van leerkrachten bij deze gevoelige problematiek - is in korte tijd gerealiseerd door het bereiken van zo’n grote groep leraren. Over de inhoud van de brief zegt Bicanic: ‘We denken dat de brief aan slaat omdat deze recht doet aan de complexiteit van seksueel misbruik.

Volwassen lezers van de brief die zelf als kind zijn misbruikt, laten ons massaal weten hoeveel de woorden #nietjouwschuld voor ze betekenen, soms tientallen jaren na het misbruik. Dat is een prachtig neveneffect van de brief.’ Ook minister Hugo de Jonge reageerde op het initiatief en bood op Twitter zijn hulp aan.

Leerkrachten

Volgens Bicanic is het belangrijkste doel van #nietjouwschuld om kinderen te bereiken met de brief. Dat wordt nu gerealiseerd met de hulp van Respect Education Foundation. REF ontwikkelt programma's die leerkrachten en leerlingen ondersteunen bij het realiseren van een veilig leer- en leefklimaat. De leraren hebben inmiddels de (video)brief en tips ontvangen om leerlingen die hen eventueel in vertrouwen nemen goed te begeleiden.

‘De brief kan misbruikte kinderen een ander perspectief bieden op wat hen overkomt, en het zachte zetje zijn om vroeg of laat te gaan praten. Kinderen kiezen soms bewust hun juf of meester om hun geheim mee te delen', zegt Bicanic.

Stijn Schaars heeft een brief voor jou

De basisscholen zijn inmiddels gestart en voor sommige kinderen is de leerkracht de eerste volwassen vertrouwenspersoon die zij zien na het thuiszitten. Daarom is het volgens Bicanic juist nu belangrijk om duidelijk te maken dat de kinderen de mogelijkheid hebben om met een leerkracht als vertrouwenspersoon te kunnen praten. Speciaal voor leerkrachten maakte het Centrum Seksueel Geweld informatieve vlogs, zodat zij beter weten hoe om te gaan met de problematiek.

Verzachting

Het Centrum Seksueel Geweld, dat ook werkt volgens de richtlijnen van het RIVM, vindt het indrukwekkend wat er in iets meer dan een maand tijd is gebeurd na de oproep van Bicanic bij het programma M. Nu ligt er een brief voor jonge slachtoffers als hart onder de riem, en is de brief door bekende kinderhelden als videoboodschap ingesproken op de speciale kinderpagina nietjouwschuld.nl. Steeds meer BN’rs melden zich nog steeds aan om te helpen.  

Bicanic vervolgt: ‘Van alle bijdragen is een compilatie gemaakt op Youtube. Daarnaast is de video-brief beschikbaar in Nederlandse Gebarentaal en wordt de brief vertaald in zes talen. ‘En dat allemaal met de belangeloze inzet van velen. ‘Dit was buiten corona-tijd onmogelijk geweest. Er is een verzachting gaande in de samenleving die dit gevoelige onderwerp ten goede komt’. 

Bureau-overstijgend werk

Excecutive producer Gall voegt daar nog aan toe dat ze erg blij is dat zowel de BN’rs als de reclamemensen allemaal hun kennis en netwerk in hebben gezet om deze kwetsbare kinderen te bereiken. Gall: ‘Dat de (video)brief nu al 6500 scholen in Nederland en daarmee hopelijk de kinderen die de steun zo hard nodig hebben bereikt heeft, hadden we niet durven dromen.’ Ze vertelt dat de werkzaamheden onderling bureau-overstijgend waren zonder elkaar ooit fysiek te hebben gezien. ‘En dat allemaal met een budget van 0,- Euro.’

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie