Creatieve krachtenbundeling leidt tot ‘Het Nationaal Hoorspel’

Lancering hoorspel ‘Hoekjes van Geluk’, toont aan dat ‘Verbeelding misschien wel de mooiste vorm van creativiteit is.’

Verdwalen in de mooiste verhalen
Het Nationaal Hoorspel

Vandaag is het hoorspel ‘Hoekjes van Geluk’ in première gegaan, naar het gelijknamige boek boek van Maryam Hassouni. Het auditieve project komt voort uit een samenwerking tussen de bureaus State of the Culture, Natwerk, Big Orange, Bravoure, en Bill Tanaka.

Twaalf stemacteurs, waaronder bekende acteurs als Najib Amhali, Victoria Koblenko en Howard Komproe brengen het boek tot leven in het hoorspel. Het script is geschreven door theatermaker Erris van Ginkel.

Griezelen zonder een letter te lezen
Griezelen zonder een letter te lezen Het nationaal hoorspel

Voor ouders en verzorgers

Het verhaal is bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar en de initiatiefnemers geven aan dat er met de hele familie naar geluisterd kan worden. Met het eerste hoorspel 'Hoekjes van Geluk' wilden de creatieven iets voor jonge ouders en verzorgers creëren omdat zij al een paar weken thuiszitten en veelal op zoek zijn naar een balans tussen het [thuis-] schoolprogramma, ontspanning en educatie.

Het hoorspel is de eerste in een reeks en is nu te beluisteren op de site van Het Nationaal Hoorspel, via AD.nl, het platform #NLBlijftThuis en via Spotify. Om het initiatief kracht bij te zetten en onder de aandacht te brengen start er een landelijke abri-campagne bij JCDecaux.

Peter, jij en de wolf
Peter, jij en de wolf Het Nationaal Hoorspel
Wat mij betreft is verbeelding misschien wel de mooiste vorm van creativiteit
Alspeer

Behoefte aan mooie verhalen

Initiatiefnemer Stephan Alspeer vertelt over het corona-initiatief: ‘Het Nationaal Hoorspel is een samenwerking van heel veel bijzondere mensen in de creatieve sector. Waar de agenda’s tot voorkort volliepen met het vertellen van verhalen voor de allergrootste merken, vertellen we nu verhalen voor al die families in Nederland. Zo hebben we van de huidige situatie iets positiefs kunnen maken, dat ons allemaal met elkaar verbindt. En dat in nog geen twee weken tijd!’ 

Volgens Alspeer is het hoorspel al een tijd bezig aan een internationale opmars waardoor de keuze om Het Nationaal Hoorspel te ontwikkelen niet zo vreemd was. Hij geeft aan dat juist in deze periode er veel mensen zijn die behoefte hebben aan mooie verhalen die de verbeeldingskracht prikkelen.

Alspeer voegt met overtuiging toe: ‘Wat mij betreft is verbeelding misschien wel de mooiste vorm van creativiteit.’

Er zijn meer hoorspelen beschikbaar op de website waaronder Peter en de wolf in Hollywood met Paul Haenen, De Deense detective, Alfred J. Kwak en Roodkapje. De initiatiefnemers geven aan dat er in de komende aan aan nieuwe stukken gewerkt gaat worden om uit te brengen.

Het verhaal 'Hoekjes van geluk'

‘Hoekjes van geluk’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Mayam Hassouni. Het verhaal is geïnspireerd op Maryam’s eigen zoektocht naar geluk in een moeilijke periode.

In het hoorspel willen de makers de wereld van de 12-jarige hoofdpersoon Sam tot leven brengen. Hij ontdekt tijdens de zoektocht dat geluk eigenlijk in een klein hoekje zit, zelfs als je net als Sam thuis zit.

Het verhaal vertelt verder over een  magische wereld waarin Sam telkens iemand ontmoet die een wijze les voor hem heeft. In dat ene hoekje staat een plant, die uitgroeit tot een reusachtige boom. In het hoekje onder de trap, blijkt een eng spinnenweb de toegangspoort tot een vriendelijke roze suikerspinnen-fabriek te zijn. Wie wil daar nu niet naartoe?

Componist van Het Nationaal Hoorspel: Berend Dubbe - Shiverville

Sound design: SonicPicnic

Lees meer over de de coronacrisis in het coronadossier van Adformatie of volg ons liveblog.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie