Premium

Ken je de paarse *piep* nog? De bekende krokodil van OHRA is terug

Na veertien jaar is het reclamefenomeen terug op tv

Joe Public

Wie 'paarse krokodil' zegt, zegt nodeloos ingewikkelde bureaucratie. De metafoor is afkomstig van een OHRA-reclame uit 2004, waarin een tergend bureaucratische zwembadmedewerker weigert een vergeten paarse opblaaskrokodil aan een meisje terug te geven.

De reclame was een hit en de term werd opgenomen in de Dikke Van Dale. Er werd zelfs een wetswijziging vernoemd naar de paarse krokodil.

Advertentie

Nieuwe bureaucratie

'Na veertien jaar is bureaucratie flink veranderd', vertelt Jeroen van Eck, strategy director bij reclamebureau Joe Public. 'Vroeger ging het om papierwerk, nu heb je steeds vaker te maken met digitale bureaucratie. Denk 'computer says no'. Ingewikkelde formulieren, invulvelden die niet werken of systemen die vastlopen.'

Daarom is het weer tijd voor de paarse krokodil, vindt OHRA-directeur Maurice Koopman. ‘Bij OHRA voorkomen we moeilijke processen waar je digitaal op vastloopt onder de noemer 'Direct Geregeld'. Dus geen ingewikkelde invulformulieren online, geen moeilijke teksten en niet opnieuw invullen van gegevens die we al van je weten. OHRA strijdt tegen deze ‘nieuwe bureaucratie’ en daarom promoveren we de paarse krokodil van een bijrol naar wederom de hoofdrol.’

Verstopt

De krokodil was namelijk nooit helemaal weg. De laatste jaren had het beestje steevast een verborgen gastrol (klik hier voor een overzicht van de beelden). Van Eck: 'Een leuke reclamegimmick, maar dat viel vast niet iedereen op.'

In de nieuwe campagne (mede gemaakt door de oorspronkelijke bedenkers van de paarse krokodil, Antoine Houtsma en Bart Oostindie) maakt het bekende OHRA-stel kennis met dezelfde zwembadmedewerker van 14 jaar geleden. Hij is niets veranderd en moet niets hebben van handige features in de OHRA App.

Geheugensteun

Van Eck: 'Uit onderzoek blijkt dat zo'n 50 procent van de Nederlanders nog weet waar de term 'paarse krokodil' vandaan komt. Om ook de jongere generatie te laten kennismaken met het fenomeen, zie je voorafgaand aan de nieuwe campagne de oude OHRA-spot.'

Na een paar weken zie je alleen nog de nieuwe video. Op de radio hoorde je afgelopen week al een voorproefje van de nieuwe campagne van verzekeraar OHRA: ken je de paarse *piep* nog? Als je wist dat daar 'krokodil' hoort te staan, kon je een pluche krokodil winnen op de website.

Feitje uit de factsheet van OHRA: Men associeert de paarse krokodil met name met bureaucratie (33%), reclame, regels, procedures en verzekeringsrompslomp (13%), nog voor OHRA (8%).

Credits

Verantwoordelijk bij klant: Bianca Knispel-Teuling, Brenda Gerritsen, Brett Gaasbeek

Bureau: Joe Public Take-Away Advertising

Creatie: Antoine Houtsma, Bart Oostindie, Marcel Hartog

Strategy: Jeroen van Eck

Account: Jolies van Rijn

Producer: Merel Groenenboom, Kiek Beljaars

 

Productiemaatschappij: Holy Fools

Regie: TVC Mattias Schut, OLV’s Antoine Houtsma

Producer: Wikke van der Burg, Defne Anit

D.O.P.: TVC Menno Westendorp, OLV’s Coen Stroeve

Offline editing: Marc Bechtold (De Kapsalon)

Postproductie en geluid: Ambassadors

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Wordt lid van Adformatie!

Wordt lid van Adformatie → Login →
Advertentie