Heinekens 'Cheers to All' wereldwijd de effectiefste reclame van 2020

Heineken bood troost in bange dagen.

Beeld uit Heinekens campagne 'Cheers to all'.

Consumenten hebben de commercial ‘Cheers to all’ van Heineken VS uitgeroepen tot de creatiefste en effectiefste reclameboodschap van 2020. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar naar meer dan 10.000 reclameboodschappen van over de hele wereld. Bosch en Burger King belandden respectievelijk op de tweede en derde plaats. 

De resultaten van Kantar zijn vastgelegd in het rapport ‘Creative Effectiveness Awards 2021 – The 5 habits of highly effective advertisers’. De adverteerders die standvastig bleven en tijdens deze periode in hun merk investeerden, zagen hun moed beloond, stelt Kantar. 

Advertentie
advertisement

Pandemie

Uit eerdere barometer-onderzoeken van Kantar bleek dat consumenten wilden dat reclame tijdens de pandemie gewoon doorging, omdat het een gevoel van 'normaliteit' gaf in een tijd van  24/7 coronanieuws. Een vervolgstudie toonde bovendien aan dat consumenten de inhoud van campagnes voor het grootste deel op dezelfde manier verwerken als voorheen.

Vijf lessen

Uit de analyse van de creatiefste en effectiefste reclame-uitingen, kunnen volgens Kantar vijf lessen over advertising worden getrokken: 

  • Wees onderscheidend: Zorg dat je wordt opgemerkt in een wereld van overvloed aan advertenties. Jouw advertentie concurreert niet alleen binnen zijn eigen categorie, maar ook daarbuiten. Opvallen binnen de categorie is leuk, maar jezelf onderscheiden van alle andere reclame is waar het écht om gaat.
  • Koppeling met je merk: Zorg ervoor dat de aandacht die de advertentie trekt in dienst staat van het merk. Zorg dat je zogeheten branding cues goed zijn. Een verrassend aantal bedrijven vergeet deze basisregel.
  • Zinvol anders zijn: Om je marktaandeel te vergroten of een premium prijs te rechtvaardigen, moet jouw merk de functionele, emotionele en sociale behoeften van de consument in de categorie vervullen EN het unieke ten opzichte van concurrenten goed weergeven.
  • Ontlok een emotionele reactie: Door de kijker iets te laten voelen, wint de advertentie aan betrokkenheid en wordt de natuurlijke neiging om reclame te blokkeren omzeild. Het heeft ook positieve effecten op de emotionele associaties met het merk.
  • Praat met je klant: Succesvolle marketeers kunnen zichzelf soms helemaal verliezen tijdens het creatieve ontwikkelingsproces van een campagne, waardoor ze de realiteit uit het oog verliezen. Luister daarom regelmatig naar feedback van kijkers.

In een reactie op de winnaars laat Niki Schroeder van Kantar weten: 'Bij Kantar houden we van sterke creatieve reclames, maar we vinden het nog mooier als die creativiteit wordt gebruikt om ook de merk- en marketingdoelstellingen te realiseren. Onze winnaars vertegenwoordigen een diversiteit aan producten en categorieën en, zoals ons rapport laat zien, gebruiken ze uiteenlopende creatieve tactieken. Wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal streven naar hoog creatief niveau en focus om de boodschap op de juiste manier over te brengen.'

De twintig creatiefste en effectiefste reclames wereldwijd van 2020:

Kantar top 20
De meest creatieve en effectieve reclames van 2020.
Advertentie