Hugo de Jonge bedenkt zich en heft corona-maatregelen op, of niet, in deepfake-video

De campagne van hard-seltzermerk Stëlz is een persiflage op het ‘weifelende beleid van het kabinet’.

Hugo de Jonge bedenkt zich en heft de corona-maatregelen op
Stëlz / Bob de Jong

In navolging van de deepfake-campagne met Rutte van De Correspondent, is het nu hard-seltzermerk Stëlz dat een deepfake-video lanceert. Dit keer is het een persiflage op demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, die het moet ontgelden vanwege het, in de ogen van het drankmerk, weifelende corona-beleid. 

De deepfake-video met de titel 'Stëlz wenst u weer een prettige lockdown' is ontwikkeld door Bob de Jong, die ook verantwoordelijk was voor De Correspondent-variant

Advertentie
advertisement

Inspiratie en idee

Het hard-seltzermerk vertelt dat de leraar Duits uit de KRO-serie Rundfunk, ‘die de hele klas een onvoldoende geeft… of toch niet… of toch wel…’ als inspiratie diende voor de Hugo de Jonge-deepfake.

In die serie is te zien dat de leerlingen eerst van hun leraar te horen dat ze allemaal een voldoende hebben gehaald, maar al snel slaat het sentiment om als blijkt dat niemand een voldoende heeft… De leraar speelt volgens Stëlz sadistisch met het gevoel van de leerlingen. 

Een analogie met het huidige overheidsbeleid, vindt het hard-seltzermerk, waarbij het de maatregelen en versoepelingen zijn die elkaar steeds afwisselen. Stëlz stelt dat dit gegeven het merk op het idee voor de video bracht.  

De Hugo de Jonge-deepfakevideo

'Stëlz wenst u weer een prettige lockdown'

Monica Geuze speelt verbaasde leerling

Glenn Cornelisse, mede-oprichter van Stëlz en verantwoordelijk voor content-creatie, legt uit dat niemand blij is met de corona-situatie, ‘maar dat deze harde en abrupte maatregelen onterecht vooral jongeren en festivalorganisators treffen’, waarmee Stëlz veel samenwerkt. 

‘Het weifelende beleid van het kabinet, en specifiek van De Jonge, kunnen we bijna niet meer serieus nemen, dus vroeg dit om een persiflage.’ 

Monica Geuze, die een aandeel heeft in het merk, en Manuel Broekman spelen mee als ‘leerlingen’ die verbaasd te horen krijgen wat De Jonge in petto heeft voor ze.

Advertentie