Roorda en Justitie lanceren parfum met XTC-geur

De geur XTACY moet burgers helpen een drugslab in de buurt te herkennen.

Het initiatief voor deze campagne is genomen door twee Officieren van Justitie uit Zwolle. Zij solliciteerden een half jaar gleden bij Roorda Reclamebureau. Samen kwamen ze tot de introductie van de nieuwe geur ‘XTACY’.

Voor opsporing van vaak gevaarlijke drugslabs en de vervolging van XTC criminelen is de hulp van burgers nodig. De signalen voor de aanwezigheid van een drugslab in de buurt, vooral de opvallende geur, worden onbewust wel opgemerkt maar niet direct gekoppeld aan drugslabs en dumpingen. Het Openbaar Ministerie wil via de nieuwe campagne ‘XTC, daar zit een luchtje aan’ zorgen dat burgers het belangrijkste signaal kunnen herkennen.

Advertentie
advertisement

Test voor testers

De parfum XTACY werd in aanwezigheid van premier Rutte gelanceerd in Den Bosch, hoofdstad van de provincie met de hoogste dichtheid opgerolde drugslabs. Het Openbaar Ministerie verspreidt parfumflesjes en geurkaarten met het parfum over verschillende politiebureaus in het hele land en gemeenten oproepen om ook vergelijkbare acties te organiseren.

In Den Bosch stond in een drukke winkelstraat een promoteam klaar om zoveel mogelijk mensen te laten ruiken. Het team vroeg aan de Bosschenaren of zij een bijzondere nieuwe geur, met veel vleugjes anijs, wilden testen en wat ze er van vinden. Vervolgens kregen zij er meer uitleg over. Premier Rutte mocht als eerste de nieuwe geur van de officieren van Justitie in ontvangst nemen.

In 2018 zijn in Nederland 82 labs aangetroffen en 79 opslaglocaties van chemicaliën. Er waren 292 dumpingen van afval. De laatste jaren valt op dat de labs steeds groter en professioneler worden.

Advertentie