Studenten dienen klacht in tegen 'misleidende' reclame Shell

Shell belooft de CO2-uitstoot van klanten te compenseren. Die claim zou het olie- en gasbedrijf nooit waar kunnen maken.

Studenten hebben bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend tegen Shell. Volgens de rechtenstudenten van de Vrije Universiteit Amsterdam is het misleidend dat Shell belooft de CO2-uitstoot van klanten te compenseren. Die claim zou het olie- en gasbedrijf nooit waar kunnen maken.

Sinds april 2019 kunnen klanten van Shell er onder andere voor kiezen hun eigen CO2-uitstoot voor het gebruik van benzine, diesel of LPG te compenseren door per liter 1 cent extra te betalen. In de reclamecampagne van Shell wordt beweerd dat de CO2-uitstoot van de kilometers die de klant rijdt, met het betalen van die extra eurocent per liter brandstof wordt gecompenseerd. 'De CO2-compensatie die Shell aanbiedt, schiet op veel punten te kort en is bovendien onzeker', zegt student Lisa van Langen.

Advertentie
advertisement

Een van de beloftes van Shell is dus om bossen in Peru te beschermen tegen kap. 'Wij tonen aan dat dit bos ook in de jaren voordat Shell dat bos beschermde niet werd gekapt', aldus Van Langen. 'Bovendien nemen de bossen, door klimaateffecten, steeds minder CO2 op en zou het bos kunnen afbranden.'

Reclame Fossielvrij en Greenpeace Nederland steunen de aanklacht van de studenten en pleiten voor een totaalverbod op fossiele reclame. De gemeente Amsterdam maakte in december al bekend te gaan onderzoeken of het dat soort reclame kan weren uit de publieke ruimte.

'Niet misleidend'

Shell laat weten dat de Reclame Code Commissie al eerder heeft geconcludeerd dat de uitingen van het bedrijf over CO2-neutraal rijden niet misleidend zijn. Volgens Shell rijden veruit de meeste mensen in Nederland nog niet in een elektrische auto en wordt hen met de compensatie de keuze geboden CO2-neutraal te rijden. Met de extra eurocent per liter brandstof "kopen we CO2-credits uit natuurprojecten die worden gecontroleerd door onafhankelijke, gecertificeerde partijen", aldus een woordvoerder.

Lees ookShell op vingers getikt voor groene praatjes over grijze waterstof

(ANP/ Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Advertentie